Опасности у дома

Опасности у дома

26.05.2011 11:36:34

След прохождане – обикновено около едногодишна възраст и малко след това, децата с радост и любопитство тръгват да опознават света около тях. Те са вече доста по-самостоятелни и вниманието им може да бъде привлечено от интересна играчка или занимание за доста по-дълго време. И все пак се случва често да ни изненадат – подражавайки на възрастните, или просто следвайки своя изследователски порив. Детството е прекрасна възраст, но е добре да се погрижим и то да е безопасно. И докато навън сме по-бдителни за опасности и изненади, то къде се крият потенциални неприятности у дома?
 
Опасност от задавяне или задушаване – във възрастта, когато все още пълзят по земята, всички предмети, попаднали случайно на пода, могат да бъдат погълнати от децата. Проверявайте често за дребни неща по пода, а също и по други мебели, до които има лесен достъп - масичките за кафе, шкафов

Гневните изблици при малките деца

Гневните изблици при малките деца

25.05.2011 21:42:33

Гневни избухвания имат почти всички деца на възраст между една и три години, когато вече осъзнават своята индивидуалност и се стремят към осъществяване на желанията си. Когато детето се разяри, ситуацията е трудна не само за него, но и за възрастния, особено ако се намира сред други хора – в супермаркета или на гости у приятели. Как да реагираме адекватно?
 
Тези бури обикновено са внезапни, и поради невъзможността на детето да се наложи, то крещи, просва се на земята, удря с ръце и крака, а понякога и с глава. Макар и привидно да изглежда, че няма никаква причина за избухването, причина винаги има. С течение на времето родителите свикват да следят за най-важните неща, които имат значение за детето, а също и за ситуациите, които крият потенциал то да се разгневи.

10 стъпки към здравословни хранене и начин на живот

10 стъпки към здравословни хранене и начин на живот

19.05.2011 23:22:21

Придържането към здравословен начин на живот и изграждането на добри хранителни навици още от детството са едни от широкообсъжданите теми напоследък. Какви стъпки да предприемем в тази посока?

Какво е добре да правите?

Как да се справим със стреса и преумората?

Как да се справим със стреса и преумората?

19.05.2011 11:34:46

Чувството на пълно изтощение и смазваща умора е познато на много майки. Редовното недоспиване, съвместяването на множество задачи с децата, семейството и работата, и поставянето на свръх високи изисквания водят до почти постоянен стрес. Преодоляването на това състояние според специалисти психолози е свързано с намирането на баланса в личния живот, осъзнавайки своите лични граници и приемайки факта, че не сме перфектни.
 
Какво на практика означава това?

Отбиване и още нещо

Отбиване и още нещо

19.05.2011 10:40:45

Все повече майки избират да кърмят бебетата си и успешно се справят с това. Част от тях решават да отбият порасналото дете в един момент, водени от личен мотив, натиск от обществото или просто от незнание (речено и казано е, че детето след една година трябва да се отбие, много майки не си и помислят, че е възможно да се кърми и доста по-голямо дете и в това няма нищо необичайно, че кърменето е напълно съвместимо с тръгването на детето на ясла или детска градина, с връщането на майката на работа). Ако вашето дете е на възраст под една година, може би ще намерите отговори на въпросите, които ви интересуват в статията за отбиване на бебе от 0 до 12 месеца. Ако пък сте дългокърмеща майка и обм

Прави ли ни майчинството по-интелигентни?

Прави ли ни майчинството по-интелигентни?

18.05.2011 23:59:14

Какви са резултатите от последните научни изследвания върху това подобрява ли майчинството емоционалната интелигентност, възприятията и ефективността?
 
Ето, кои са най-важните 5 атрибута за това, че майчинството стимулира развитието на мозъка и създаването на нови връзки в него:

Първите обувки на моето бебе

Първите обувки на моето бебе

18.05.2011 22:58:25

Първите обувки са може би едно от най-видимите и очарователни доказателства за това колко пораснало е вашето бебе. Те са често пазен семеен спомен, запечатал първите детски стъпки и вълненията от тези незабравими дни.
 
Малките, още непроходили деца нямат нужда от обувки. Може да обувате платнени обувки на бебето, когато навън е хладно или духа вятър. Добре е в тази възраст крачетата да са свободни, затова избягвайте обувки със здрави закопчалки или твърди подметки за пълзящото бебе.

Нежеланите ефекти на късната бременност

Нежеланите ефекти на късната бременност

18.05.2011 12:41:06

Голяма част от неприятните оплаквания, характерни за по-късните месеци на бременността, могат да бъдат избегнати или облекчени, ако разполагаме с информация за това и се придържаме към правилен хранителен режим и умерена активност.
 
Констипация – може да се прояви през бременността, дори никога преди това да не сте били с подобни оплаквания. Причина за това е хормонът прогестерон, който релаксира червата и ги прави по-лениви, а освен това и увеличаващата се матка ги притиска. За регулиране на чревната перисталтика спомага диета, богата на влакнести храни и приемането на големи количества течности, както и умерената гимнастика и разходките. При по-тежки случаи, когато тези мерки не дават резултат и се налага да приемате лаксативи – непременно обсъдете това с лекаря си.

Малките побойници в детската градина

Малките побойници в детската градина

17.05.2011 13:03:29

Насилието и малтретирането в ранна детска възраст имат много прояви – от закачки и дразнене, през обиди и спречкване до сбиване. И докато сами гледаме детето си имаме поне спокойствието, че знаем всичко, което се случва с него и можем да реагираме веднага. В детската градина всеки ден детето общува много интензивно – как да следим за евентуални посегателства върху него, колко сериозни са те и какво можем да направим?
 
Дори и при много внимателни грижи караниците и сбиванията между малчуганите не са изключение, те просто се случват. Според мненията на дългогодишни педагози и психолози, около половината от децата в предучилищна и училищна възраст някога са били обект на насилие или жертва в конфликт, но наистина малко са тези деца, които редовно са малтретирани – те са под 10%. От изключителна важност е да отделяте достатъчно време да общувате с детето си и да го пр

Коя е идеалната възраст за бременност и майчинство?

Коя е идеалната възраст за бременност и майчинство?

16.05.2011 19:09:05

Има ли най-подходяща възраст за бременност и раждане? Съществува ли разминаване между физическа зрялост и готовност за майчинство и емоционална зрялост и подготвеност за предизвикателствата на бъдещото родителство? Как възрастта на майката влияе върху бременността и развитието на бебето?
 
Биологически най-подходящата възраст за жената е преди 30. Плодовитостта се покачва след 20-годишна възраст до към 25 и след навършване на 30 започва да намалява. Повечето жени между 20 и 30 години са здрави и енергични, без сериозни и хронични заболявания.

Предишна Следваща
Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg