Автор: mikki
Публикувано на: 28.03.2011 15:38:28

Рейтинг:

Отбиване

Още с раждането си, бебето променя живота на своята майка и своето семейство. То расте, развива се и се променя, променя се и отношението на околните към него. Кърменето на бебето също търпи развитие и промени. Често пъти новороденото се нуждае от помощта на майката, за да успее да се кърми правилно, но с течение на времето то се усъвършенства и на 3-4 месеца вече е истински „професионалист”, който успява да се нахрани за кратко време и дори прави паузи, за да се усмихне на своята майка. На година и половина детето не се кърми само с цел нахранване, дори е способно да изчака, когато е гладно. Но ако се е наранило или нещо го е направило нещастно, кърмачето ще поиска да се кърми веднага. Тригодишното кърмаче е твърде заето в играта със своите другарчета, за да се кърми през деня, но дойде ли време за сън, то търси гърдата, за да се успокои и заспи.

 

Както кърменето е различно през различните етапи от порастването на детето, така и отбиването е различно и е съобразено с възрастта на кърмачето.

 

Отбиване на бебе от 0 до 6 месеца

 

Отбиването на тази възраст става чрез заместване на кърменето с хранене от шише. Ако майката е натрупала някакво количество замразена кърма, тя може да я използва в началото, преди да включи адаптираното мляко, което е избрала заедно с педиатъра на бебето. Започва се с едно заместено хранене за 24 часа. След 2-3 дни се замества още едно хранене. Така за около 2-3 седмици се преминава изцяло от кърмене от гърда към хранене с шише.

 

Ако отбиването е плавно, млякото на майката постепенно намалява и не се налага прием на лекарства. Възможно е да се наложи майката да се изцеди само, за да се облекчи, ако усеща напрежение, в часовете на заместените хранения, но за няколко дни кърмата сама ще се регулира.

 

Някои бебета имат силен сукателен рефлекс и е възможно да се наложи да им се предлага биберон-залъгалка, за да приемат по-лесно промяната.

 

Съвети за по-лесно привикване с шишето:

 

  • В началото някой друг, а не майката, да храни с шише – бащата, друг член от семейството или детегледачката;
  • Предлагането на шишето да не е, когато бебето е много гладно или му се спи;
  • Да се докосва шишето до устните на бебето, за да може то само да поеме биберона;
  • Да се изпробват различни видове накрайници – силиконови, каучукави, с различна форма, за да се открие този, който бебето предпочита;
  • Храненето с шише да е в различна поза от храненето чрез кърмене; някои бебета предпочитат по-изправени пози, докато пият от шишето;
  • Някои бебета са по-склонни да приемат шишето, докато ги разнасят из стаята или ги полюляват.

 

Отбиване на бебе от 6 до 12 месеца

 

Отбиването на тази възраст е както при бебета от 0 до 6 месеца – чрез заместване на храненето от гърда с хранене от шише. Някои кърмени бебета е възможно да предпочитат да приемат адаптираното мляко, което майката е избрала заедно с педиатъра на бебето, чрез шише с твърд накрайник или дори чрез обикновена чаша.

 

През този възрастов период е възможно бебето да покаже фалшиви сигнали, които майката да разпознае като желание за отбиване от страна на бебето:

  • Интерес към заобикалящата го среда, разсейване при силен шум;
  • Отказ от гърда, наречен кърмаческа стачка;
  • Пробиването на първите зъбчета често кара бебето да хапе при кърмене.

 

Въвеждането на твърда храна в менюто на бебето е първата стъпка към отбиването. Тъй като на тази възраст детето приема и храна, различна от мляко, ако то прояви готовност и желание, може някои кърмения да се заменят с твърда храна.

 

Отбиването трябва да е плавно, нежно, съпроводено с много прегръдки, за да се даде възможност на майката и бебето да продължат да развиват здравата си връзка и занапред.

 

Снимка: Flickr

Отбиване
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg