Автор: lady__bel
Публикувано на: 18.05.2011 23:59:14

Рейтинг:

Прави

Какви са резултатите от последните научни изследвания върху това подобрява ли майчинството емоционалната интелигентност, възприятията и ефективността?

 

Ето, кои са най-важните 5 атрибута за това, че майчинството стимулира развитието на мозъка и създаването на нови връзки в него:

 

Възприятия: обоняние, звук, докосвания... – гъвкавостта на мозъка на майката се повишава, подобряват се способностите за интерпретиране на информация.

 

Ефективност – много майки са изпитали чувството, че времето не им стига, за да свършат всичко, което биха желали. Високите нива на допамина в мозъка при стресови ситуации вероятно имат връзка с подобряването на ефективността.

 

Издръжливост – окситоцинът, открит във високи нива при майките, помага за справянето със стреса и директно подпомага паметта и запомнянето.

 

Мотивация – жените, които са майки и осъзнават отговорността да хранят и пазят децата си се справят по-добре с осигуряването на храна и поемането на риск. Това подобрява постигането на цели, развитието на компетенциите и амбициозността, бързото адаптиране, правилната оценка на риска спрямо жени, които не са майки. Благодарение на окситоцина и пролактина майките се преборват успешно със страха и безпокойството.

 

Емоционална интелигентност – тя се проявява чрез самоосъзнаване, емпатия, самомотивация, управление на връзките с други хора, и може да допринесе за изграждането на по-трайни приятелства, поддържането на физическо здраве и постигане на предимства пред колеги и конкуренти в работата.

 

Снимка: Flickr

Прави ли ни майчинството по-интелигентни?
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg