Автор: lady__bel
Публикувано на: 18.05.2011 22:58:25

Рейтинг:

Първите

Първите обувки са може би едно от най-видимите и очарователни доказателства за това колко пораснало е вашето бебе. Те са често пазен семеен спомен, запечатал първите детски стъпки и вълненията от тези незабравими дни.

 

Малките, още непроходили деца нямат нужда от обувки. Може да обувате платнени обувки на бебето, когато навън е хладно или духа вятър. Добре е в тази възраст крачетата да са свободни, затова избягвайте обувки със здрави закопчалки или твърди подметки за пълзящото бебе.

 

Децата прохождат обикновено около първата годинка. За предпочитане е първите обувки да са с възможно най-меки подметки, тип "буйки", а по-стабилните обувки се купуват след прохождането.

 

Когато дойде време за покупка на обувки, отидете заедно с детето. По възможност направете това на обяд или следобяд, защото е възможно подуване на крачетата след дълго ходене. Добре е детето да е спокойно и отпочинало, за да пробва обувките и вие да изберете най-подходящите за него.

 

Как да прецените това:

• Хванете обувката за пръстите и за петата и я извийте. Подметката трябва да е гъвкава, а обувката да се огъва без особено усилие.

• За уточняване на правилния размер - след като детето обуе обувките, трябва да можете да пъхнете върха на малкия си пръст между петата и форта. Най-малкият номер е 18-ти, отговарящ на краче с дължина 12 см. Разликата между два последователни номера е 6,5 мм. На всеки месец и половина–два проверявайте дали обувките все още са по мярка.

• Обувките, които купувате, трябва да са със заоблен връх и да са достатъчно високи, за да обхващат глезена на детето. Така те помагат на детето да стои изправено.

• През първите години най-подходящи са обувките с връзки, защото позволяват най-удобно регулиране около глезена.

• Изберете обувки в свежи и весели цветове, които създават настроение и се харесват на детето.

 

Понеже детските крачета растат изключително бързо, обувките се сменят често и не са особено амортизирани. Въпреки това не е за препоръчване размяната на детски обувки, защото подметките им са меки и заемат формата на крачетата на първото дете. Ако бъдат носени от друго дете, това може да повлияе негативно на развитието на свода и стъпалото му.

 

Снимка: Flickr

Първите обувки на моето бебе
Читателски коментари

Анонимен 2011-05-29 11:04:57 0 отговори

Анонимен

напълно подкрепям написаното да не се използват обувките повторно за друго дете, колкото и да са запазени. важно е!

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg