Автор: lady__bel
Публикувано на: 18.05.2011 12:41:06

Рейтинг:

Нежеланите

Голяма част от неприятните оплаквания, характерни за по-късните месеци на бременността, могат да бъдат избегнати или облекчени, ако разполагаме с информация за това и се придържаме към правилен хранителен режим и умерена активност.

 

Констипация – може да се прояви през бременността, дори никога преди това да не сте били с подобни оплаквания. Причина за това е хормонът прогестерон, който релаксира червата и ги прави по-лениви, а освен това и увеличаващата се матка ги притиска. За регулиране на чревната перисталтика спомага диета, богата на влакнести храни и приемането на големи количества течности, както и умерената гимнастика и разходките. При по-тежки случаи, когато тези мерки не дават резултат и се налага да приемате лаксативи – непременно обсъдете това с лекаря си.

 

Хемороиди – причина за тяхното образуване е натискът, който упражнява нарастващата матка върху аноректалните вени, но също и нередовното изхождане и констипацията. Профилактиката при такива оплаквания включва отново: груба храна, много течности и ежедневна двигателна активност. Освен това е силно препоръчително измиването с хладка вода след всяко посещение на тоалетната. Облекчение може да ви донесат и специални кремове за хемороиди, които лекарят ще ви предпише.

 

Стомашни киселини – усещате неприятно парене в хранопровода, вследствие на връщането на стомашно съдържание поради увеличения натиск върху стомаха. За да подобрите състоянието си съветите са да се храните начесто, с по-малки порции храна, без твърде силни подправки. Избягвайте легнало положение веднага след хранене, добавете си повече възглавници, когато спите или почивате.

 

Недостиг на въздух – най-често докато лежите или спите, можете да почувствате затруднения при дишане, вследствие на притискането на диафрагмата от матката. И тук допълнителните възглавници помагат много. Добрата новина е, че към края на бременността бебето се отдалечава от диафрагмата и това ще намали оплакванията ви.

 

Подути крака и стъпала – доста жени страдат от отоци по краката и стъпалата през последните месеци на бременността. Препоръчително е повдигането на краката нависоко, особено към края на деня. Друг съвет при такива оплаквания е да се спи на лявата страна, което понижава налягането на главната артерия, транспортираща кръвта към долните крайници и така се намаляват и отоците по краката. Все пак тук има известна причина да сте по-критична – ако подуването не се облекчава и наддавате твърде много, чувствате се подпухнала – добре е да се консултирате с лекар.

 

Болка в горната част на корема – дължи се на притискане на черния дроб от самото бебе, и увеличената матка. Усещането е болезнено, когато бебето рита. Няма ефикасни средства срещу тези оплаквания, но успокояващото в случая е, че не са признак за някакъв проблем с бременността.

 

Снимка: Flickr

Нежеланите ефекти на късната бременност
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg