Автор: lady__bel
Публикувано на: 16.05.2011 19:09:05

Рейтинг:

Коя

Има ли най-подходяща възраст за бременност и раждане? Съществува ли разминаване между физическа зрялост и готовност за майчинство и емоционална зрялост и подготвеност за предизвикателствата на бъдещото родителство? Как възрастта на майката влияе върху бременността и развитието на бебето?

 

Биологически най-подходящата възраст за жената е преди 30. Плодовитостта се покачва след 20-годишна възраст до към 25 и след навършване на 30 започва да намалява. Повечето жени между 20 и 30 години са здрави и енергични, без сериозни и хронични заболявания.

 

Причините, поради които повечето жени отлагат майчинството са най-вече от емоционално естество – липса на готовност за сериозно обвързване и поемане на повече семейни отговорности, отказ от промяна в начина на живот, която раждането на едно дете неминуемо налага. Друга съществена част от жените поставят като свои приоритети в по-млада възраст образованието и професионалната кариера, постигането на финансова стабилност и лични цели.

 

Според доста медицински изследвания, шансовете за нормална бременност и раждане на здраво бебе за жени между 34 и 44 г. са същите, както при 25-годишни жени. Така че, когато става дума за сигурността на бебето здравите по-възрастни жени би трябвало да се справят също толкова добре, колкото и по-младите.

 

Бременността в по-късна възраст носи повече предизвикателства за жената – по-лесна уморяемост, повече възможни усложнения при самата бременност и увеличен риск от аномалии за плода. Но най-сериозният проблем при отлагане на майчинството е този с фертилността, която драматично намалява към късните 30 г. от живота на жената.

 

По-възрастните бъдещи майки трябва да бъдат добре информирани за важните медицински изследвания и пренатални тестове, които е добре да направят по време на бременността – амниоцентеза, скринингови тестове за вродени дефекти, ултразвук и др. С увеличаване възрастта на жената се увеличава и рискът от вродени дефекти на плода. Вероятността за бебе със Синдром на Даун е три пъти по-голяма при жени на и над 40г., спрямо жени, които не са навършили 30.

 

Възрастта на жената сама по себе си не е показател за сигурни проблеми през бременността – много съществени са и фактори като фамилна здравна история, генетична обремененост на рода, общо здравословно състояние, минали заболявания и др. При наличие на хронични заболявания като хипертония или диабет е необходимо завишено внимание и грижи за нормалното протичане на бременността.

 

Сериозният напредък при борбата със стерилитета и проблемите с фертилността, както и добрите грижи за здравето позволяват много жени да станат майки след 40, а дори и на 50-годишна възраст. Въпреки този факт и тенденцията на увеличаващия се брой бременни жени след 45 г., мненията на медиците по въпроса са твърде противоречиви.

 

Независимо от възрастта, определящо за жената да роди здраво и нормално развито дете е доброто здравословно състояние преди бременността, а също и грижите през самата бременност, които включват:

 

  • здравословен начин на живот
     
  • балансирана хранителна диета
     
  • без прекомерна употреба на храни и напитки с кофеин
     
  • без алкохол и тютюнопушене
     
  • умерена физическа активност и гимнастика
     
  • прием на мултивитамини за бременни
     
  • редовни прегледи и медицински изследвания
     

Снимка: Flickr

Коя е идеалната възраст за бременност и майчинство?
Читателски коментари

Jiva - 2011-05-16 21:19:00 0 отговори

Jiva -

lady_bel, харесва ми как предоставш информацията без да съдиш и даваш готови отговори. Защото това е един от въпросите на които всяка жена трябва да отговори сама за себе си.

Анонимен 2011-05-27 21:48:39 0 отговори

Анонимен

@Jiva: Благодаря :) Наистина смятам, че трябва да вярваме в себе си, и да сме позитивни, без значение от възрастта!

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg