Автор: lady__bel
Публикувано на: 19.05.2011 11:34:46

Рейтинг:

Как

Чувството на пълно изтощение и смазваща умора е познато на много майки. Редовното недоспиване, съвместяването на множество задачи с децата, семейството и работата, и поставянето на свръх високи изисквания водят до почти постоянен стрес. Преодоляването на това състояние според специалисти психолози е свързано с намирането на баланса в личния живот, осъзнавайки своите лични граници и приемайки факта, че не сме перфектни.

 

Какво на практика означава това?

 

Осигурете си достатъчно сън през нощта – разбира се това не винаги е възможно, но все пак постарайте се недоспиването да не се превърне в навик. Дори и да остане нещо несвършено за деня, здравословният сън означава, че на сутринта ще бъдете по-ефективна и ведра, и ще можете да направите за децата си повече.

 

Придържайте се към здравословен начин на живот – това ще ви даде нужната енергия да се справите с предизвикателствата на деня. Балансираната диета и двигателните упражнения са важна част от този стил на живот.

 

Използвайте малки хитринки за свое удобство и за спестяване на време – преценете дали не ви е по-удобно да разделите домакинската работа на малки интервали от време, каквито по-лесно можете да си осигурите през деня, отколкото да разчитате на цели 2 часа, за да почистите цялото жилище наведнъж, например. Веднъж или два пъти седмично можете да вземете нещо готово за вечеря за семейството – това не само ще ви разтовари, но дори ще разнообрази менюто ви. Много са идеите в тази посока.

 

Общувайте с други родители – докато децата си играят заедно, и вие ще си получите своя порция забавление и разтоварване, а освен това техният опит може да ви обогати и да откриете изненадващо ценни съвети и трикове за улеснения в ежедневието.

 

Грижете се за външния си вид – при наличието на толкова много ангажименти това може да не ви е приоритет, но всъщност то е наистина много важно. Проявете повече себеуважение – понякога дори и 5 минути повече ще ви дадат добро самочувствие и заряд за целия ден. А и околните ще оценят вашата индивидуалност и стил, това е гарантирано.

 

Релаксирайте – намерете време за себе си, всеки ден. Не се лишавайте от любими занимания, които ви освобождават от напрежението и ви носят положителни емоции – четене на книга, музика, вана или маникюр...

 

Отделяйте време за партньора си и в никакъв случай не го пренебрегвайте. Наистина е нужна много креативност за това, но си заслужава, защото по този начин вие инвестирате във връзката ви – вечеряйте заедно навън поне веднъж месечно, помислете за варианти да се забавлявате, докато децата са при родителите ви или на училище, това ще ви презареди.

 

Снимка: Flickr

Как да се справим със стреса и преумората?
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg