Автор: lady__bel
Публикувано на: 25.05.2011 21:42:33

Рейтинг:

Гневните

Гневни избухвания имат почти всички деца на възраст между една и три години, когато вече осъзнават своята индивидуалност и се стремят към осъществяване на желанията си. Когато детето се разяри, ситуацията е трудна не само за него, но и за възрастния, особено ако се намира сред други хора – в супермаркета или на гости у приятели. Как да реагираме адекватно?

 

Тези бури обикновено са внезапни, и поради невъзможността на детето да се наложи, то крещи, просва се на земята, удря с ръце и крака, а понякога и с глава. Макар и привидно да изглежда, че няма никаква причина за избухването, причина винаги има. С течение на времето родителите свикват да следят за най-важните неща, които имат значение за детето, а също и за ситуациите, които крият потенциал то да се разгневи.

 

В случаите на гневен изблик обикновено присъства поне един от следните елементи:

- детето е уморено, гладно или жадно или в друго състояние, с което не може да се справи самичко;

- може да му е твърде топло и това да го прави раздразнително, или да е превъзбудено, ако е на шумно място сред много хора;

- игра с друго дете, което е по-агресивно или се стреми да се налага;

- недостатъчно свободна игра навън – на катерушки, с колело, или играчки;

- детето е било принудено твърде дълго време да се държи според очакванията ви – по време на пазаруване, на гости и т.н.

 

Списъкът е твърде дълъг, но опитният родител е бдителен за подобни състояния и се стреми да ги избягва.

 

Но дори и да сме внимателни, понякога тези гневни избухвания все пак се случват. Какво можем да направим?

 

Опитайте се да се държите доколкото е възможно спокойно, без да спорите, обвинявате и без да се ядосвате – в това състояние детето не може да разбере нито грешката си (ако има такава), нито вашите обяснения. Но не бива и да приемате покорно случващото се, защото по този начин детето може да свикне да ви манипулира. Постарайте се небрежно да излезете от ситуацията, дайте възможност на детето да излезе с достойнство от положението.

 

При някои деца най-резултатно е да ги оставите самички за малко, заемайки се със свои неща. При други това не действа – бурята може да продължи цял час до пълно изтощение, без резултат. В такъв случай бихте могли след като най-страшната част от избухването е отминала, да им предложите приятелски жест на помирение – прегръдка, целувка, или пък да им насочите вниманието към нещо приятно.

 

Ако сцената се разиграе пред много хора – опитайте се да изведете детето навън, или поне на тихо и спокойно място, където ще може да даде воля на емоциите си, а вие ще можете да реагирате по-адекватно.

 

Няма общовалидни правила за справяне с подобни гневни изблици при децата. Няма и напълно сигурни съвети за избягването им. И затова е важно да познаваме по-добре децата си и да откликваме с обич и разбиране на техните нужди, дори и когато се опитват да привлекат вниманието ни с подобни избухвания.

 

Снимка: Flickr

Гневните изблици при малките деца
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg