Автор: lady__bel
Публикувано на: 26.05.2011 11:36:34

Рейтинг:

Опасности

След прохождане – обикновено около едногодишна възраст и малко след това, децата с радост и любопитство тръгват да опознават света около тях. Те са вече доста по-самостоятелни и вниманието им може да бъде привлечено от интересна играчка или занимание за доста по-дълго време. И все пак се случва често да ни изненадат – подражавайки на възрастните, или просто следвайки своя изследователски порив. Детството е прекрасна възраст, но е добре да се погрижим и то да е безопасно. И докато навън сме по-бдителни за опасности и изненади, то къде се крият потенциални неприятности у дома?

 

  • Опасност от задавяне или задушаване – във възрастта, когато все още пълзят по земята, всички предмети, попаднали случайно на пода, могат да бъдат погълнати от децата. Проверявайте често за дребни неща по пода, а също и по други мебели, до които има лесен достъп - масичките за кафе, шкафове за обувки, нощни шкафчета и др.
     
  • Опасност от порязване - дръжте на недостъпни места всички прибори, които са режещи и с остри върхове. Погрижете се и за безопасността в банята – приберете самобръсначки, ножички, пили и др., които могат да провокират интереса на децата.
     
  • Опасност от отравяне - обезопасете или ограничете достъпа на децата до шкафове, които са на нивото на пода. Бъдете особено бдителни за местоположението на химически и почистващи препарати, козметични продукти (макар и да не са отровни, пак могат да представляват опасност за детето ви при поглъщане или намазване). Друга опасност са някои домашни растения – сокът, листата или цветът им биха могли да са отровни или да предизвикат алергична реакция.
     
  • Опасност от токов удар и битови уреди –препоръчително е да обезопасите всички контакти в жилището чрез специални предпазители за това. Дръжте на недостъпни за децата места всякакви шнурове на електрически уреди, поради опасност от задушаване. Друга опасност са лампи, ютии, клавиатури и др., ако кабелите са достъпни за децата.
     
  • Опасност от изгаряне – най-рискови са зоните около горещата фурна и котлони, горещата ютия, ако ползвате електрически бойлер може водата от него да е твърде гореща.
     
  • Опасност от падане – за току-що проходилите са особено опасни стълбите, а също и някои много гладки повърхности, предимно когато са мокри. Обезопасете отворените прозорци и врати на тераси.
     

Разбира се, децата са толкова креативни и изобретателни, че едва ли могат да се предвидят всичките им ходове. Но все пак родителите са доста по-спокойни, когато са направили необходимите промени в жилището, така че то да е безопасно за детето. Обсъдете мерките за безопасност и с хората, които се грижат за детето ви във ваше отсъствие – роднини, приятели, детегледачки.

 

Снимка: Flickr

Опасности у дома
Читателски коментари

Анонимен 2011-05-29 10:58:34 0 отговори

Анонимен

Благодаря за интересната статия, особено ми беше полезно това за домашните растения - не се бях замисляла, че може да са опасни.

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg