За или против биберон-залъгалка?

За или против биберон-залъгалка?

27.05.2011 00:00:54

Както се казва в един известен анекдот – биберонът е първата лъжа, с която човек се сблъсква в живота си. Но като че ли това е един от символите на бебешката възраст, който е широко използван и в много реклами. Почти не можем да си представим бебе без биберон залъгалка, а изключенията потвърждават правилото. И все пак препоръчително ли е да се използва?
 
Когато бебето е уморено и неспокойно, а не може да заспи лесно, родителите прибягват до биберона. И не само в този случай. Но имайки предвид, че и родителите на малките бебета са доста често недоспали, уморени и претоварени с много задължения не е учудващо, че прибягват до такова решение. Други бебета се успокояват при кърмене или смукане на палеца.

Нещата от живота, които не бива да пропускате през бременността

Нещата от живота, които не бива да пропускате през бременността

26.05.2011 23:03:42

Бременността е време на драматични промени в живота на всяка жена – от осъзнаването на факта, че ще става майка, до неразположенията и промените във външния вид. Освен съветите за здравословно хранене и грижи за тялото, умерена физическа активност, редовни прегледи при лекаря... какво друго не бива да пропуска бъдещата майка?
 
Повече сън – вероятно тялото ви само ще си го поиска, но наистина – спете винаги, когато имате нужда от почивка. След раждането и в следващите месеци няма да можете да се наслаждавате на това, защото бебето ви ще има почти непрестанна нужда от вас.

Децата и джобните пари

Децата и джобните пари

26.05.2011 21:47:03

Някъде около 6-7-годишна възраст децата започват да проявяват интерес към парите и нещата, които могат да се купят с тях. Предоставянето на джобни може да помогне на детето да се научи да борави с пари, да ги харчи или да ги пести. Трябва ли тази сума да се дава на детето срещу свършването на определена работа в домакинството?
 
Когато става дума за джобни пари на децата е добре да се избягват двете крайни позиции – пълният отказ за даване на джобни и неограничен бюджет за лични нужди. По-скоро златната среда – и като размер на сумата, и като политика на харчене, би позволила на детето да придобие една нова житейска опитност – да си купи без притеснение нужното, но и да не харчи твърде безогледно.

Как да се предпазим от стрии през бременността?

Как да се предпазим от стрии през бременността?

26.05.2011 20:46:45

Един от неприятните ефекти на бременността е появата на стрии по тялото, често без да е съпроводено с някакви особено неприятни усещания от страна на жената. Каква е причината за тяхната поява и как можем да ги избегнем?
 
Стриите се появяват през по-късните месеци на бременността, вследствие разтягане на кожата при наедряване на тялото. Обикновено се образуват стрии по кожата на корема и гърдите, бедрата и седалищните части. Тяхната поява е следствие на прекомерното разтягане – разкъсват се еластичните влакна, без да е засегната горната част на кожата. Цветът им варира според тена на кожата, след време се наблюдава избледняване до светложълтеникав цвят.

Опасности у дома

Опасности у дома

26.05.2011 11:36:34

След прохождане – обикновено около едногодишна възраст и малко след това, децата с радост и любопитство тръгват да опознават света около тях. Те са вече доста по-самостоятелни и вниманието им може да бъде привлечено от интересна играчка или занимание за доста по-дълго време. И все пак се случва често да ни изненадат – подражавайки на възрастните, или просто следвайки своя изследователски порив. Детството е прекрасна възраст, но е добре да се погрижим и то да е безопасно. И докато навън сме по-бдителни за опасности и изненади, то къде се крият потенциални неприятности у дома?
 
Опасност от задавяне или задушаване – във възрастта, когато все още пълзят по земята, всички предмети, попаднали случайно на пода, могат да бъдат погълнати от децата. Проверявайте често за дребни неща по пода, а също и по други мебели, до които има лесен достъп - масичките за кафе, шкафов

Първите бебешки и детски книжки

Първите бебешки и детски книжки

25.05.2011 23:08:32

Разглеждането на детски книжки е още едно от удоволствията, които можете да споделите с вашето бебе още от най-ранна възраст. Как да съчетаем приятното с полезното и да насърчим развитието на бебето докато се забавляваме?
 
За да е пълно споделянето – започнете с разглеждането на първите книжки като държите бебето в скута си. Прегърнете го, говорете му нежно за картинките в книжката, докато му ги показвате една по една. Следете за реакциите на бебето и ако то прояви нетърпение или неспокойствие – прекратете заниманието. С течение на времето ще установите свои часове за четене на книжки, когато бебето е бодро, нахранено и в подходящо настроение.

Гневните изблици при малките деца

Гневните изблици при малките деца

25.05.2011 21:42:33

Гневни избухвания имат почти всички деца на възраст между една и три години, когато вече осъзнават своята индивидуалност и се стремят към осъществяване на желанията си. Когато детето се разяри, ситуацията е трудна не само за него, но и за възрастния, особено ако се намира сред други хора – в супермаркета или на гости у приятели. Как да реагираме адекватно?
 
Тези бури обикновено са внезапни, и поради невъзможността на детето да се наложи, то крещи, просва се на земята, удря с ръце и крака, а понякога и с глава. Макар и привидно да изглежда, че няма никаква причина за избухването, причина винаги има. С течение на времето родителите свикват да следят за най-важните неща, които имат значение за детето, а също и за ситуациите, които крият потенциал то да се разгневи.

Учителко любима!

Учителко любима!

25.05.2011 14:57:43

Завършващи дванадесетокласници, красиви абитуриенти, срещи след 10 и повече години. Месец май е!
 
Моята професия ми даде възможност да погледна и от двете страни на учителската катедра. Често ме питат как се справям със сегашната младеж. Но като се замисля, ние бяхме същите, само че в нашето си време.

Спорт и активност през бременността – кое е безопасно?

Спорт и активност през бременността – кое е безопасно?

25.05.2011 13:20:11

За добрия тонус на жената през бременността много допринасят редовните занимания със спорт или други умерени двигателни упражнения. Как да изберем подходящата физическа активност, която да тонизира тялото и да подобри настроението и самочувствието ни, без да се излагаме на прекален риск?
 
Един от най-добрите начини да се раздвижите през бременността са ежедневните разходки – не натоварват прекомерно колената и глезените ви (важно е да изберете стабилни и удобни обувки), не изискват специална екипировка и можете да ги практикувате през всичките девет месеца.

Наднорменото тегло при децата

Наднорменото тегло при децата

25.05.2011 12:24:40

Тъй като досега няма научни доказателства за това, че наднорменото тегло е генетично обусловено, то корените на проблемите за пълнотата при децата трябва да се търсят в унаследяването на недобри хранителни и двигателни навици в семейството още от ранна детска възраст.
 
Проблемът с пълнотата и затлъстяването при децата е широко разпространен в Европа и САЩ, а за съжаление и у нас. Според специалисти той засяга около 20% от децата в ученическа възраст. Смята се, че наднорменото тегло е провокирано от намалената физическа активност на децата в резултат на застояването им пред телевизора, компютъра и електронните игри, а също и на нездравословната храна, която е преобладаваща в менюто на голяма част от подрастващите – хамбургери, чипс, сладки храни и газирани напитки.

Предишна Следваща
Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg