Автор: lady__bel
Публикувано на: 26.05.2011 21:47:03

Рейтинг:

Децата

Някъде около 6-7-годишна възраст децата започват да проявяват интерес към парите и нещата, които могат да се купят с тях. Предоставянето на джобни може да помогне на детето да се научи да борави с пари, да ги харчи или да ги пести. Трябва ли тази сума да се дава на детето срещу свършването на определена работа в домакинството?

 

Когато става дума за джобни пари на децата е добре да се избягват двете крайни позиции – пълният отказ за даване на джобни и неограничен бюджет за лични нужди. По-скоро златната среда – и като размер на сумата, и като политика на харчене, би позволила на детето да придобие една нова житейска опитност – да си купи без притеснение нужното, но и да не харчи твърде безогледно.

 

По времето, когато родителите започват да гласуват доверие на детето и да му дават джобни пари, е добре да се определят правилата – какво не е разрешено да се купува (напр. газирани напитки и чипс) и какво може. Родителите биха могли да експериментират и да предоставят известна свобода на детето в това отношение, за да видят как ще се справи. Следейки редовно какво си купува детето биха могли да се намесят при нужда.

 

Редно ли е джобните пари да се дават на децата като възнаграждение за изпълнено задължение в домакинството? По-скоро не, защото това би им попречило да осъзнаят, че в едно семейство всеки трябва да поеме своя дял от работата, без непременно да чака директна отплата за това. Задълженията на детето в домакинството трябва да бъдат съобразени с възрастта и възможностите му. А за да привикнат децата към това да помагат, родителите трябва да проявят постоянство и търпение.

 

Понякога при желание на детето да свърши някаква работа извън обичайните задължения, то може да бъде стимулирано с някаква малка сума. Но тук по-скоро целта е да се насърчи активността на детето и неговата ангажираност, а не склонността да се спестяват или да се харчат пари. Тези отношения са много деликатни и всяко семейство си има свои разбирания и правила по въпроса. Но е добре в такива случаи да се има предвид ползата за детето в перспектива, качествата и дейностите, които се насърчават чрез семейната парична политика.

 

Снимка: Flickr

Децата и джобните пари
Читателски коментари

lady__bel 2011-05-27 21:22:16 0 отговори

lady__bel

@ syconium: значи сте напред в житейските опитности :)децата са много различни, някои с лекота боравят с пари, а на други по-трудно има се отдава, в началото.

syconium 2011-05-27 00:49:27 0 отговори

syconium

Моето голямо дете явно е материалистче - от бебе си прибира левчета по джобовете. Докато навърши 6-7 сигурно и на борсата ще ги разиграва :)))

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg