Автор: lady__bel
Публикувано на: 26.05.2011 20:46:45

Рейтинг:

Как

Един от неприятните ефекти на бременността е появата на стрии по тялото, често без да е съпроводено с някакви особено неприятни усещания от страна на жената. Каква е причината за тяхната поява и как можем да ги избегнем?

 

Стриите се появяват през по-късните месеци на бременността, вследствие разтягане на кожата при наедряване на тялото. Обикновено се образуват стрии по кожата на корема и гърдите, бедрата и седалищните части. Тяхната поява е следствие на прекомерното разтягане – разкъсват се еластичните влакна, без да е засегната горната част на кожата. Цветът им варира според тена на кожата, след време се наблюдава избледняване до светложълтеникав цвят.

 

Според статистиката, около 50% от жените получават стрии през бременността. Но едва при много малка част от тях може да се говори за сериозен козметичен дефект. Установена е връзка между еластичността на кожата (т.е. генетична обусловеност), темпа на наддаване на тегло и възрастта на жената. След 30-годишна възраст вероятността от появата им намалява, освен в случаите на многоплодна бременност. Ако по време на пубертета при бурния растеж са се появили стрии, то твърде вероятно е и през бременността това да се случи.

 

И все пак добрите грижи за тялото могат да помогнат – какво е препоръчително:

 

  • Наддавайте плавно на килограми. Обърнете повече внимание на това след третия месец, когато е възможно да отшумят неприятните неразположения и апетитът ви внезапно да се възвърне. Хапвайте пълноценно, без да преяждате. Спазвайте и подходящ двигателен режим – ежедневни разходки и гимнастика за добра форма и като превенция срещу рязкото напълняване.

 

  • Поддържайте еластичността на кожата си чрез овлажняващи и подхранващи кремове или специални продукти против стрии. Масажът с пощипване с пръсти върху проблемните зони усилва ефекта.

 

  • Обърнете се за съвет към козметик още по време на бременността, а също и след раждането. В случаи на по-сериозен козметичен дефект стриите биха могли да се заличат чрез лазер или химичен пилинг.

 

Снимка: Flickr

Как да се предпазим от стрии през бременността?
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg