Автор: lady__bel
Публикувано на: 25.05.2011 23:08:32

Рейтинг:

Първите

Разглеждането на детски книжки е още едно от удоволствията, които можете да споделите с вашето бебе още от най-ранна възраст. Как да съчетаем приятното с полезното и да насърчим развитието на бебето докато се забавляваме?

 

За да е пълно споделянето – започнете с разглеждането на първите книжки като държите бебето в скута си. Прегърнете го, говорете му нежно за картинките в книжката, докато му ги показвате една по една. Следете за реакциите на бебето и ако то прояви нетърпение или неспокойствие – прекратете заниманието. С течение на времето ще установите свои часове за четене на книжки, когато бебето е бодро, нахранено и в подходящо настроение.

 

На бебето му харесва да играе и да опознава света, докато е заедно с вас. То откликва спонтанно на всичко, което го обгражда. При новородените е още рано за книжки, но те биха проявили интерес към големи картини с контрастни очертания – например стилизирани фигури в ярки цветове на едноцветен фон. След 3-4 месец бебетата започват да виждат по-ясно и тогава можете да предложите книжки, които имат по една голяма картинка на страница, а след 6-тия месец бебето може да пожелае само да пипа и държи книжката. Изберете формат, който ще е удобен за него. Предпочитанията на децата от тази възраст са отново към по-едри изображения, в пъстри цветове. Подходящи са книги от дебел картон със заоблени краища, или такива от плат или лесно миещи се материи.

 

Към годинката за детето все повече ще представляват интерес картинки на предмети или животни, които бебето вече е виждало у дома или на разходка. Музикалните книжки са също сред любимите занимания на малките деца, особено вечер преди заспиване. Забавни за едногодишните бебета са и кратки стихчета с лесни рими, залъгалки, броилки и др.

 

С порастването на бебето ще расте и броят на неговите книжки. Малкото дете само ще ви подсеща, че желае да четете книжка и ще прекарва все повече време в света на вълшебните букви и картинки.

 

Снимка: Flickr

Първите бебешки и детски книжки
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg