Автор: lady__bel
Публикувано на: 25.05.2011 12:24:40

Рейтинг:

Наднорменото

Тъй като досега няма научни доказателства за това, че наднорменото тегло е генетично обусловено, то корените на проблемите за пълнотата при децата трябва да се търсят в унаследяването на недобри хранителни и двигателни навици в семейството още от ранна детска възраст.

 

Проблемът с пълнотата и затлъстяването при децата е широко разпространен в Европа и САЩ, а за съжаление и у нас. Според специалисти той засяга около 20% от децата в ученическа възраст. Смята се, че наднорменото тегло е провокирано от намалената физическа активност на децата в резултат на застояването им пред телевизора, компютъра и електронните игри, а също и на нездравословната храна, която е преобладаваща в менюто на голяма част от подрастващите – хамбургери, чипс, сладки храни и газирани напитки.

 

Фактът, че пълнотата не ни е наследствено заложена донякъде успокоява, но от друга страна би следвало да ни направи по-отговорни към храненето и ежедневния режим на децата ни. Какво бихме могли да направим като родители?

 

Да разговаряме с децата си по въпросите за ежедневните физически упражнения, които са важни за здравето им, и да ограничим времето, което отделят на електронните забавления. Да им помогнем като ги запишем на спорт в училище, или като ги организираме заедно със съседи или приятели да поиграят футбол, баскетбол или друга предпочитана игра. Това би спомогнало не само за свалянето на излишните килограми, но също така би допринесло и за създаването на повече социални контакти, и за повишаването на самочувствието на детето.

 

Другият важен въпрос засяга здравословното и балансирано хранене. Разговаряйте с детето на тази тема, интересувайте се какво е хапнало през деня в училище, личният ви пример също е много важен. Когато детето разполага с известна сума джобни пари – контролирайте какво точно си купува, когато не е с вас. Положителното стимулиране помага много повече, отколкото ограниченията и наказанията. Предложете здравословни нискокалорични заместители в храненето и не купувайте изкушенията, на които детето не може да устои, за да не го дразните излишно.

 

Ако все пак тенденцията с поддържането на наднормено тегло при детето ви трайно се запази и не можете да се справите с проблема, то е най-добре да се обърнете към личния лекар, диетолог или психолог. Не отлагайте този въпрос, защото той засяга здравето на детето ви, а не само размера на дрехите му. Колкото по-рано потърсите помощ, толкова по-големи са шансовете да постигнете успех.

 

Снимка: Flickr

Наднорменото тегло при децата
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg