Дали кърмачето получава достатъчно мляко?

Дали кърмачето получава достатъчно мляко?

25.05.2011 11:32:02

Това е често срещано безпокойство, особено при по-неопитни майки. С течение на времето, обаче, натрупвайки опит и съчетавайки го с майчината интуиция те успяват адекватно да отговорят на нуждите на бебето. И все пак всяко бебе е различно, как да разберем дали получава достатъчно мляко всеки ден?
 
Най-обективните критерии, че кърмачето приема достатъчно мляко са постоянното наддаване на тегло и доброто общо състояние на бебето – ако то изглежда доволно и здраво. Ако имате бебешка теглилка у дома, можете да следите темповете му на наддаване и дори количеството, което изяжда на едно хранене. Това би успокоило повечето майки, но едва ли е нужно да го правите твърде често. Постарайте се да се научите и без теглене да преценявате дали храненето е било удовлетворяващо за бебето – ако то остава доволно след кърмене или спи спокойно и дълго след това.

Какво научаваме от децата си?

Какво научаваме от децата си?

21.05.2011 00:13:07

Днес малкият ми син получи свидетелството си за завършен първи клас. Светъл ден е днес, и радостен, защото отбелязва края на първата учебна година за тях, седемгодишните. Колко много са пораснали за една година, и колко много са научили.

Иска ми се да погледна на ученето съвсем по друг начин и се питам – а ние, родителите, какво научаваме от децата си?

Как да бъдем позитивни родители

Как да бъдем позитивни родители

20.05.2011 22:59:37

Позитивното родителство обхваща всичко – от умението да бъдеш търпелив до поставянето на граници и правила. Стилът ни като родители формира не само развитието, поведението, възприятията на нашите деца и отношенията им с другите, но също така служи като модел за типове личности, на които децата ще се стремят да приличат в бъдеще.
 
Затова психолозите съветват: ако искате позитивно настроени към живота деца – бъдете позитивни родители. Какво по-точно означава това:

Ревността между децата – болезнена и полезна

Ревността между децата – болезнена и полезна

20.05.2011 19:33:44

Ревността между децата обикновено се проявява, когато се роди по-малкото дете в семейството.По-голямото се страхува, че ще загуби вниманието и любовта на родителите си и започва да ревнува. Ревността може да бъде и вредна, и полезна. Тя е част от самия живот и не може напълно да се предотврати.
 
За вредата и последствията от ревността се коментира много, всеки има и свои лични впечатления. Постоянни и изтощителни са споровете и противопоставянето между децата в семейството. Някои родители тушират тези свади силово, а други се стремят да водят конструктивен диалог – уморително, но много ползотворно, според психолозите. Съветите към родителите са да отделят достатъчно внимание на всяко едно от децата си, съобразявайки се с неговата неповторима индивидуалност, но да не се намесват непрекъснато в споровете между тях. Така те постепенно ще се научат на компромиси в общ

Когато детето отказва да се храни

Когато детето отказва да се храни

20.05.2011 18:42:47

Част от нашата представа да бъдем добри родители включва приготвянето на разнообразна и здравословна храна, която дава сили и енергия на детето да расте. И която то изяжда с апетит и удоволствие. При някои малки деца на възраст между една и две години храненето обаче не върви „по мед и масло” – децата отказват да се хранят, или изяждат незначително количество. Как да се справим с неядящото дете?

Преди да се фокусираме върху това как да стимулираме апетита и желанието на детето да се храни, трябва да сме изключили външните фактори, които могат да повлияят неблагоприятно:

Как да кажа на бъдещия татко?

Как да кажа на бъдещия татко?

20.05.2011 09:03:18

Когато бременността ви е желана и очаквана, отчитането на положителния резултат от теста е един незабравим момент. Ако партньорът ви е в течение на всичко, което се случва с вас, то трудно ще го изненадате, но какво по-хубаво от това да разберете заедно щастливата новина. Ако обаче той все още не се досеща, можете да помислите как да му поднесете тази вълнуваща новина.

Познавайки най-близкия си човек и използвайки въобръжението си можете да съобщите новината по много различни начини:

Бременна ли съм?

Бременна ли съм?

20.05.2011 00:00:37

Кои са признаците, характерни за началните дни на бременността? Някои съвпадат със закъснението на месечния цикъл, други могат да се усетят и по-рано.

При нередовен цикъл с отклонения от по няколко дни не бихте могли да предвидите точно кога ще започне поредният цикъл. Но ако имате опасения, че е възможно да сте бременна, то е вероятно да почувствате и някои от изброените признаци:

10 стъпки към здравословни хранене и начин на живот

10 стъпки към здравословни хранене и начин на живот

19.05.2011 23:22:21

Придържането към здравословен начин на живот и изграждането на добри хранителни навици още от детството са едни от широкообсъжданите теми напоследък. Какви стъпки да предприемем в тази посока?

Какво е добре да правите?

Отношенията в двойката и депресия през бременността

Отношенията в двойката и депресия през бременността

19.05.2011 21:43:04

Възможно ли е проблемите във връзката между двамата партньори да станат причина за депресия през бременността?
 
Според изследване, публикувано през март тази година в BMC Public Health, лошите взаимоотношения във връзката между партньорите са най-силно влияещият фактор за депресивни състояния и емоционални проблеми при бъдещите майки.

Синът ми си играе с кукли – тревожно ли е това?

Синът ми си играе с кукли – тревожно ли е това?

19.05.2011 19:19:44

Да, понякога момчетата си играят с кукли, а момичетата харесват колички и камиончета. Всяко дете е неповторимо и за да се изгради като личност то преминава през различни периоди и спонтанно посяга да опита много неща. И все пак има ли нещо притеснително?

 
Всъщност това, което спомага момчето да изгради мъжка идентичност не са играчките или дрехите, а най-вече отношенията му с бащата и стремежът един ден да стане мъж, който прилича на този образ. Ако бащата нескрито изразява своето безпокойство или неодобрение по отношение на желанията на момчето да играе с кукли, то това само по себе си едва ли ще направи момчето по-мъжествено.

Предишна Следваща
Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg