Да бъдем последователни

Да бъдем последователни

06.04.2011 14:04:59

Малкото ми момче е бунтар. То не обича правилата и няма респект от нищо. Едва на три години е, а показва страхотен инат и твърд характер.
 
Обичам го – точно такова, каквото е. Само че понякога се улавям, че хабя твърде много сили и енергия с него, карам му се и двамата буквално сякаш „не можем да излезем на глава”.

Небето ми е граница

Небето ми е граница

05.04.2011 23:03:16

Когато се роди дете, то размества поставените ни до момента вътрешни граници. Променя правилата, които сами сме си определили. Откликваме с любов на неговите потребности, нарушавайки собствения си комфорт и лично пространство.

През първата година от живота си сякаш то определя правилата. И така трябва да е според мен - това е майчинско-бащината любов. Това е здравословно равностойно партньорство и добра основа на хармонични взаимоотношения.

Домашните помощници от шкафа

Домашните помощници от шкафа

04.04.2011 15:38:23

По това време на годината обикновено стартирам голямото Великденско чистене. Освен чисто практическа страна, то си има и символна - ново начало, разчистване на "място" за по-свежа енергия и приятни емоции. Чистенето винаги действа зареждащо. А този сезон за мен то ще е под знака на екологията и използването на естествени материали в домакинството.

От известно време узрявам за идеята - с други думи търся информация и експериментирам. Стигнах до шарлатанския (на първо четене) извод, че няма нещо у дома, което да не може да бъде почистено с бял оцет, сода бикарбонат и лимон. Допълнени от още няколко продукта от шкафа с храни. Всъщност, не съм направила революционно откритие - това си е стара истина.

Морални присъди

Морални присъди

02.04.2011 00:18:33

Много е лесно да произнасяме морални присъди, да класифицираме хората, да им поставяме епитети и да ги делим на „добри” и „лоши”.
 
Сякаш една от най-типичните български черти е да типизираме и да поставяме всички под един знаменател.

Хоби за следродилна депресия

Хоби за следродилна депресия

31.03.2011 22:33:44

Двете ми бременности минаха много бързо и интензивно - не успях да им се насладя напълно. Нито да се отдам на занимания, които предварително си бях запланувала за това толкова специално време. Една от идеите ми беше най-после да се науча да плета. Не се случи! А после - време за хоби в стриктната "разкадровка" на заветните 24 часа така и не беше отредено. Тайно се надявам все пак някой ден да се науча на тази техника.

На доста бременни по една или друга причина им се налага да се движат минимално или дори да лежат през голяма част от времето. Уроците по плетене са много ползотворен начин да си оплътнят времето. Подобни креативни занимания действат успокояващо и са лесен начин да се освободим от напрежение и негативни мисли. А и бременността ни прави по-творчески настроени.

Най-умното дете

Най-умното дете

29.03.2011 22:19:40

Ние, родителите, често си мислим, че трябва да купуваме много специални играчки, музика и занимателни игри за нашите деца, за да стимулираме развитието им. Далеч по-важно е, обаче, да осигуряваме някои всекидневни занимания, които са по-евтини и много по-ефективни от скъпите играчки:
 
Давайте на детето си любов и внимание. Без значение колко е голямо, гушкайте го, целувайте го и го изслушвайте - това е най-удачният начин да му покажете, че го зачитате и че го уважавате. Взаимодействайте си чрез съвместни разговори, песни, игри и четене на книжки. Така вашето дете ще усети, че е наистина специално за вас. А вие ще научите съвсем естествено какви са неговите интереси и какво умее най-добре. Четете, четете, четете. Изследванията показват, че децата, на които са четени книжки, имат несравнимо по-богат речник от останалите. Четенето също така дава на де

Майчинство и недоспиване

Майчинство и недоспиване

29.03.2011 17:18:40

Младите майки, особено тези избрали да кърмят, се сблъскват челно с хроничното недоспиване. Повечето от нас го приемат като необходима жертва в името на децата. Дали си даваме сметка обаче колко опасно може да бъде.

Невъзможността да се концентрираме се оказва най-безобидния проблем. Неотдавна Фондацията за психическо здраве във Великобритания установи връзката между недоспиването и депресията, имунната недостатъчност, различни невралгии и заболяванията на сърдечно-съдовата система.

"Лоша" майка

29.03.2011 11:53:20

Да, аз съм от онези "лоши" майки, които знаят, че децата им се чувстват добре в яслата. От онези "лоши" майки, които вместо да стоят на отсрещния тротоар и през сълзи да чакат да изведат децата в двора, за да видят какво правят отрочетата им, в първия ден, когато оставих детето си на ясла, отидох на кафе с приятелки и не се чувствах гузна, дори напротив, чувствах се твърде добре.
 
Голямата ми дъщеря имаше възможността да посещава само пет седмици ясли, две от които беше болна. Малкият ми син изкара цяла година там. Имах възможност да направя сравнение между дете посещаващо и непосещаващо ясли. Голяма разлика в развитието не откривам. Но безспорни са предимствата.

Ти мен ... одобряваш ли ме?

Ти мен ... одобряваш ли ме?

28.03.2011 16:10:45

Хората, които приемат близките си без желание да ги променят и контролират на всяка цена, обикновено са спокойни хора. Не знам коя е причината и кое следствието - знам, че резултатът е една много приятна, хармонична среда.

Ако си направим експеримент за няколко часа да записваме изразите, с които комуникираме с околните, е твърде вероятно да се окаже, че не одобряваме другите. (Отпърво себе си, но това е друга тема.) Не одобряваме и децата си. Или поне това е посланието, което те получават от нас - вербално и невербално.

Отбиване

Отбиване

28.03.2011 15:38:28

Още с раждането си, бебето променя живота на своята майка и своето семейство. То расте, развива се и се променя, променя се и отношението на околните към него. Кърменето на бебето също търпи развитие и промени. Често пъти новороденото се нуждае от помощта на майката, за да успее да се кърми правилно, но с течение на времето то се усъвършенства и на 3-4 месеца вече е истински „професионалист”, който успява да се нахрани за кратко време и дори прави паузи, за да се усмихне на своята майка. На година и половина детето не се кърми само с цел нахранване, дори е способно да изчака, когато е гладно. Но ако се е наранило или нещо го е направило нещастно, кърмачето ще поиска да се кърми веднага. Тригодишното кърмаче е твърде заето в играта със своите другарчета, за да се кърми през деня, но дойде ли време за сън, то търси гърдата, за да се успокои и заспи.
 
Както кърменето

Предишна Следваща
Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg