Автор: syconium
Публикувано на: 29.03.2011 17:18:40

Рейтинг:

Майчинство

Младите майки, особено тези избрали да кърмят, се сблъскват челно с хроничното недоспиване. Повечето от нас го приемат като необходима жертва в името на децата. Дали си даваме сметка обаче колко опасно може да бъде.

Невъзможността да се концентрираме се оказва най-безобидния проблем. Неотдавна Фондацията за психическо здраве във Великобритания установи връзката между недоспиването и депресията, имунната недостатъчност, различни невралгии и заболяванията на сърдечно-съдовата система.

Лишаването от достатъчно количество сън - което за повечето хора е средно между 7 и 9 часа - нарушава всички функции на организма. Рискът да се разболеем се увеличава ако спим по-малко от 6 часа на денонощие.

Обяснението за това е, че при недоспиване в организма ни се отделя голямо количество хормони на стреса и се повишава артериалното налягане. Нарушава се хормоналният баланс, а следствие на това е и рязко намаления ни апетит.

Няма по-непълноценен родител от лишения от здраве. Но ако имаме дете под 3 години е много трудно да си осигурим достатъчно количество сън. Нощното кърмене, никненето на зъбки, кризите на растежа, през които преминава детето са сигурен начин да прекарваме нощите си в будно състояние.

Както знаем - умората се трупа, но за почивката човешкото тяло няма памет. Така че е почти невъзможно да компенсираме хроничното недоспиване. Но можем да си помогнем малко, за да избегнем пълното изтощение и да се опитаме да съхраним здравето си.

* Да се възползваме от времето, в което децата спят през деня, за да спим и ние. Зарежете домакинските задължения - не е толкова важно всичко да е подредено по конец, ако цената за това ще е здравето ви.
* Разхождайте се ежедневно - свежият въздух действа ободряващо. Често заради умората ни се иска да се затворим у дома, но това само ще изнерви и нас и децата. Освен това, игрите на открито подобряват съня и на децата.
* Опитвайте се да ставата поне 10 минути преди децата. Така ще избегнете стреса от внезапното събуждане, а и ще успеете на спокойствие да се занимаете със сутрешните си ритуали. Те също действат много освежаващо.
* Взимайте витамини и хранителни добавки. Бирената мая е безценна в случаи на хронична липса на сън.
* Не пропускайте закуската. Недоспиването означава липса на енергия - закуската ще ви зареди и разсъни. През деня се хранете често, на малки дози и балансирано.
* Не си поставяйте голям брой дневни задачи - това излишно ще стресира организма ви, който така или иначе е под стрес.
* Пийте много вода. Ама наистина много. Обезводняването може да ви причини мигрена - а това рязко ще намали качеството и на бездруго недостатъчния ви сън.
* Правете си дихателни упражнения или бързи, зареждащи техники за релаксация.
* Винаги при възможност молете половинката да се разходи или да поиграе с децата, за да поспите малко.


Все пак е добре да си напомняме, че това е период. И ще премине. Важно е да нямаме нереалистични очаквания и да сме търпеливи. На въпроса, на колко години трябва да станат децата ми, за да се наспя, по-опитни родители отговарят - поне на 18. Но дишайте дълбоко. Все пак това е... само виц.

Снимка: Flickr

Майчинство и недоспиване
Читателски коментари

елена - http://modernimaiki.blogspot.com/ 2011-03-30 18:18:37 0 отговори

елена - http://modernimaiki.blogspot.com/

Ох, 3 години вече си повтарям ,че това е период...ама както се казва докато не умре кучето и не се оженят децата спокойствие за родителите няма :)

syconium 2011-03-30 16:40:22 0 отговори

syconium

О, да - много важно допълнение. И при нас е идентично - легна ли с тях следобед, спят повече.

mikki 2011-03-30 15:17:32 0 отговори

mikki

Бих добавила към съветите - Спете заедно с децата си. Моите поне имат вътрешни локатори и 10 мин след като съм станала от леглото и те са будни. Но ако съм там, независимо будна или спяща, могат да спят много, много часове.

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg