Автор: lady__bel
Публикувано на: 25.05.2011 11:32:02

Рейтинг:

Дали

Това е често срещано безпокойство, особено при по-неопитни майки. С течение на времето, обаче, натрупвайки опит и съчетавайки го с майчината интуиция те успяват адекватно да отговорят на нуждите на бебето. И все пак всяко бебе е различно, как да разберем дали получава достатъчно мляко всеки ден?

 

Най-обективните критерии, че кърмачето приема достатъчно мляко са постоянното наддаване на тегло и доброто общо състояние на бебето – ако то изглежда доволно и здраво. Ако имате бебешка теглилка у дома, можете да следите темповете му на наддаване и дори количеството, което изяжда на едно хранене. Това би успокоило повечето майки, но едва ли е нужно да го правите твърде често. Постарайте се да се научите и без теглене да преценявате дали храненето е било удовлетворяващо за бебето – ако то остава доволно след кърмене или спи спокойно и дълго след това.

 

При бебе, което се храни нормално, наддава средно според очакваното за възрастта си, но плаче, особено привечер, може да се предположи, че по-скоро причината за неговия дискомфорт са колики, а не недохранване. Но в този случай е добре да проявите бдителност, да следите за прояви на недоволство и раздразнение при бебето през останалото време на деня, които в съчетание с по-малко наддаване на тегло вече могат да ви насочат към проблеми с недостатъчно кърма.

 

В кои случаи трябва да подходите с повишено внимание – ако детето прекъсва рязко храненето с плач и видимо недоволство, ако скоро след заспиване се буди и е неспокойно, ако подмокря недостатъчно на брой памперси (пелени) на денонощие, ако проявява признаци на глад често, но не се успокоява за дълго дори и след кърмене – това би могло да е признак за недостатъчно количество кърма. Трябва да се има предвид, че понякога бебе, което не наддава достатъчно може и да не протестира, а да е доста сънливо и отпуснато. Опознайте добре своето бебе, защото реакциите на различните кърмачета могат да са доста различни.

 

При някои майки количеството кърма е обилно и предостатъчно, тогава причините за честия плач и безпокойство у бебето трябва да се търсят на друго място.

 

Това, което е много важно да направите при евентуални съмнения, че бебето ви не приема достатъчно кърма:

– да поддържате връзка с педиатъра, който може много да помогне с насоки и съвети

– да запазите спокойствие, осигурете си достатъчно сън (поне доколкото е възможно), повече течности и пълноценно хранене

– насърчавайте бебето да се храни по-често – така то ще стимулира отделянето на повече кърма

– потърсете вариант за подобряване на лактацията чрез прием на билкови чайове и отвари

– предварително се посъветвайте с вашия личен лекар и с педиатъра.

 

При всички случаи на недохранване на кърмачето – не загубвайте увереност в себе си! Успокояващото в тези случаи е, че проблемите могат да бъдат преодолени, ако осъзнаете навреме ситуацията. Постарайте се и да успокоите бебето, то има нужда да усеща близостта ви.

 

Снимка: Flickr

Дали кърмачето получава достатъчно мляко?
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg