Автор: lady__bel
Публикувано на: 20.05.2011 18:42:47

Рейтинг:

Когато

Част от нашата представа да бъдем добри родители включва приготвянето на разнообразна и здравословна храна, която дава сили и енергия на детето да расте. И която то изяжда с апетит и удоволствие. При някои малки деца на възраст между една и две години храненето обаче не върви „по мед и масло” – децата отказват да се хранят, или изяждат незначително количество. Как да се справим с неядящото дете?

Преди да се фокусираме върху това как да стимулираме апетита и желанието на детето да се храни, трябва да сме изключили външните фактори, които могат да повлияят неблагоприятно:

* Осигурете достатъчно разходки и движение на детето през деня, игра навън.

* Ограничете похапването между основните хранения, особено силно сладки или калорични храни, които могат да развалят апетита на детето.

* Изпиването на големи количества течности също може да намали желанието за хранене, защото детето усеща стомаха си пълен.

* Погрижете се атмосферата по време на хранене да е приятна и спокойна, без дразнители, които да го разсейват.

* Следвайте естествения ритъм на детето през деня – хранете го преди да е грохнало от умора, защото тогава може и да откаже, или да хапне недостатъчно.

Какво да променим, за да предразположим детето да се храни по-добре?

* Сервирайте повече храни, които детето може да взема с пръсти и само да се храни, това се харесва на повечето деца.

* Предложете му храната, поднесена в чиния с разделения – понякога различните съставки като салата, зеленчуково пюре или месо се смесват и това не допада на доста деца, нека то може да опита всяко нещо по отделно и да го прецени на вкус.

* Не се увличайте в количеството, ако детето е злоядо или в момента има занижен апетит – голямото количество храна може да го обезкуражи.

* Всеки път, когато детето опита нова храна – похвалете го! Независимо, че може да не е изяло много от това, уважете избора му. Децата реагират отрицателно на опита на възрастните да ги насилват да ядат. В крайна сметка винаги детето надделява.

* Поощрявайте доброто поведение на детето при хранене, а не изяждането на цялото количество в чинията – има огромна разлика. Храненето не е състезание нито за време, нито за количество.

* Когато става дума за неядящи деца креативността на родителя и гъвкавия подход могат много да помогнат – импровизирайте! Поднесете салатата не по традиционния начин, може дори само зеленчуци, нарязани на дълги пръчици, или пък на колелца – много са ефектни за децата. Филията хляб можете да оформите в различни геометрични форми, и да ги редувате за разнообразие. Сервирането на десерта също позволява множество вариации с въобръжение. Не знаете кое ще проработи за вашето дете, докато не опитате.

* За някои деца е много стимулиращо да се хранят с цялото семейство от известна възраст нататък, докато се разсейват, или се изкушават да опитват твърде много неща, по много малко и в крайна сметка резултатът не е особено задоволителен. Преценете сами как се повлиява вашето дете, ако се храни в компанията на семейството.

 

Снимка: Flickr

Когато детето отказва да се храни
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg