Малките побойници в детската градина

Малките побойници в детската градина

17.05.2011 13:03:29

Насилието и малтретирането в ранна детска възраст имат много прояви – от закачки и дразнене, през обиди и спречкване до сбиване. И докато сами гледаме детето си имаме поне спокойствието, че знаем всичко, което се случва с него и можем да реагираме веднага. В детската градина всеки ден детето общува много интензивно – как да следим за евентуални посегателства върху него, колко сериозни са те и какво можем да направим?
 
Дори и при много внимателни грижи караниците и сбиванията между малчуганите не са изключение, те просто се случват. Според мненията на дългогодишни педагози и психолози, около половината от децата в предучилищна и училищна възраст някога са били обект на насилие или жертва в конфликт, но наистина малко са тези деца, които редовно са малтретирани – те са под 10%. От изключителна важност е да отделяте достатъчно време да общувате с детето си и да го пр

На работа през бременността

На работа през бременността

17.05.2011 11:16:46

Дори да обичате своята работа и да сте успешна в постигането на бизнес целите си, ходенето в офиса през бременността може да се окаже голямо предизвикателство за вас. Какво е добре да знаете, за да оцелеете в бизнес среда докато сте бременна?
 
Избягвайте важни бизнес срещи и разговори сутрин преди 9 и следобед след 4 – вероятността да имате сутрешно прилошаване или да се чувствате уморена по това време е доста голяма.

Пълноценният сън през бременността

Пълноценният сън през бременността

16.05.2011 23:54:50

На оскъдния сън на майките с новородени обикновено се реагира с разбиране и съчувствие. Но при проблеми със съня през бременността сме склонни да дадем съвет и да споделим личен опит. Как може да се намали дискомфортът по време на сън и да се осигури пълноценна почивка и релакс на бременната?
 
Изберете подходящо бельо за през нощта, както и най-удобната за вас нощница или пижама от фина и еластична материя. В идеалния случай не би трябвало да усещате стягане или притискане, а само нежно обгръщане на тялото ви. Ако сезонът е хладен един халат би ви осигурил допълнителен комфорт при честото ставане до тоалетна през нощта, и веднага след събуждане сутрин.

10 идеи как да се забавлявате с бебето

10 идеи как да се забавлявате с бебето

16.05.2011 21:53:04

Да се забавлявате заедно с вашето бебе не означава непременно да отскочите до магазина за играчки. Ето някои интересни идеи за това:
 
Експериментирайте с различни прически по времето за къпане – използвайте водата, пяната за вана и своето въобръжение – рок-звезда, еднорог, или извънземно - възможностите са неограничени...

Коя е идеалната възраст за бременност и майчинство?

Коя е идеалната възраст за бременност и майчинство?

16.05.2011 19:09:05

Има ли най-подходяща възраст за бременност и раждане? Съществува ли разминаване между физическа зрялост и готовност за майчинство и емоционална зрялост и подготвеност за предизвикателствата на бъдещото родителство? Как възрастта на майката влияе върху бременността и развитието на бебето?
 
Биологически най-подходящата възраст за жената е преди 30. Плодовитостта се покачва след 20-годишна възраст до към 25 и след навършване на 30 започва да намалява. Повечето жени между 20 и 30 години са здрави и енергични, без сериозни и хронични заболявания.

Как да подпомогнем развитието на речта при най-малките

Как да подпомогнем развитието на речта при най-малките

16.05.2011 16:42:36

До навършване на 10-годишна възраст детският мозък може да възприеме и усвои повече информация, отколкото през останалото време на живота си. Ранните детски години са идеалното време за формиране на богат езиков речник. Как да помогнем на детето си за постигане на впечатляващи и трайни резултати:
 
Говорете на детето от самото му раждане. Не се притеснявайте, че сте смешна или странна за околните. Говорейки на бебето си вие подпомагате неговото развитие. Изследвания на американски психолози в тази област показват недвусмислено положителното въздействие на речта на майката върху развитието на детето й. Наблюдението било фокусирано върху деца на възраст между 16 до 24 месеца. До 295 думи повече знаели двегодишни деца, чиито майки общували интензивно с тях, спрямо техни връстници, чиито майки били по-мълчаливи.  

Децата и електронните забавления

Децата и електронните забавления

16.05.2011 14:55:34

Телевизорът отдавна се е превърнал в член на семейството – и като време, което му отделяме, и като място, което заема в дома – обикновено е там, където се събираме всички заедно. Ограничаването на времето, прекарвано пред телевизора, или поне определянето на правила за гледане би предоставило много възможности за общуване и забавления в семейството, за повече време навън за разходки, спорт и срещи с приятели.
 
Децата ни прекарват все повече време пред телевизионния екран, компютъра или видеоигрите. Нашата заетост, умора или пасивно съгласие не ни позволяват да видим този процес в перспектива, но статистиката улавя тази все по-силна тенденция:

Адекватни ли сме...

Адекватни ли сме...

11.05.2011 15:30:41

Понякога животът приключва преди да е имал шанс да започне. Тогава сякаш всички ги боли. Но въпреки болката - тъгата не сплотява. Тъгата изправя майки срещу майки. Така се оказва.

Една майка загуби най-милото си. Дали ВЪПРЕКИ или ЗАРАДИ избора си - това е друга тема. Твърде голяма. Една майка ще понесе цялата тежест на своето решение.

5 забавни идеи за съхранение на играчки

5  забавни идеи за съхранение на играчки

10.05.2011 23:36:24

Обожавам да се ровя в блогове за обзавеждане и декорация и да прелиствам интериорни списания. Като "закуска" за сетивата. Като подхранване на идеите. Споделям това занимание с голямото ми момиченце. Харесва й! Неусетно учи възприятията си на естетика - започва да разпознава красивото.

Елементите на интериора сами по себе си също са начин да отключим у децата усет към изящното. За това е препоръчително да участват в избора на мебели и декорация за личните им стаи. Особено, когато търсим подходящи начини за съхранение на вещи, книги и играчки.

Аз мога

Аз мога

10.05.2011 12:11:50

Аз мога да обичам безрезервно децата си. И когато станат повече от едно, разбирам, че всъщност една любов не се дели на две. А любовта става двойна.
 
Аз мога да имам социален живот с малко бебе. Може би не мога да ходя на дискотеки до зори, но и не искам вече. Но пък мога да присъствам на фирменото парти, докато таткото организира "Нощта на бащата" и някакси, макар и трудно, успява да смени памперса. Мога да отида на кино или театър, докато приятелка "спортува", разхождайки бебето в количката. Мога да отида на шопинг с бебешката количка, мога да посетя банката с бебето в слинг. Откривам колко изобретателна може да бъде една майка. Стига да поиска.

Предишна Следваща
Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg