Автор: lady__bel
Публикувано на: 16.05.2011 16:42:36

Рейтинг:

Как

До навършване на 10-годишна възраст детският мозък може да възприеме и усвои повече информация, отколкото през останалото време на живота си. Ранните детски години са идеалното време за формиране на богат езиков речник. Как да помогнем на детето си за постигане на впечатляващи и трайни резултати:

 

  • Говорете на детето от самото му раждане. Не се притеснявайте, че сте смешна или странна за околните. Говорейки на бебето си вие подпомагате неговото развитие. Изследвания на американски психолози в тази област показват недвусмислено положителното въздействие на речта на майката върху развитието на детето й. Наблюдението било фокусирано върху деца на възраст между 16 до 24 месеца. До 295 думи повече знаели двегодишни деца, чиито майки общували интензивно с тях, спрямо техни връстници, чиито майки били по-мълчаливи.

 

  • Слушайте внимателно детето си. Първите думи на детето са най-прекрасната музика за един родител. И все пак постарайте се да ги възприемате не само емоционално, но и рационално. Ако детето допуска грешка при произнасянето на дадена дума – най-добре е да обясните грешката и да кажете правилно думата, дори да я повторите, за да я възприеме детето. Не се изкушавайте да използвате и вие сбърканата дума – бебешкият говор е наистина очарователен, но ако искате да подпомогнете детето си в неговото развитие – по-добре говорете правилно.

 

  • Насърчавайте детето си да участва в диалог. Вместо да говорите на детето, без да очаквате отговор, разговаряйте с него. Чрез правилно подбиране на въпросите си насърчавайте отговори, които са по-смислени и дълбоки от простите „Да”/”Не”, съгласие или отрицание.

 

  • Четете приказки на детето си. Това подпомага развитието на речта, освен че е едно много приятно занимание за всички малки деца. Правете паузи, когато е необходимо да обясните непозната дума.

 

  • Ограничете телевизията. Езикът е символизъм. Звуците и думите съответстват на предмети, действия, състояния. При гледане на телевизия на детския мозък не му се налага да възпроизвежда образа, съответстващ на казаната дума, защото той е вече на екрана. При говор и аудио записи обаче децата сами трябва да си представят образа на думата, която са чули. Това насърчава мисленето и въобръжението.

 

  • Играйте с детето си. Доказано ефективно е обучението на деца по време на игра – използвайте го като забавление и като средство за научаване и упражнение. Тук вариантите са толкова много – от звукоподражателните игри за по-малките, до игрите на синоними, антоними, рими при по-големите.

 

Снимка: Flickr

Как да подпомогнем развитието на речта при най-малките
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg