Автор: syconium
Публикувано на: 12.04.2011 19:41:59

Рейтинг:

Раждане

Преди две седмици публикувах статия за възможностите да родим без болка, с обещанието за тема с продължение. Много пъти е повтаряно, че по време на процеса са от особена важност релаксацията и положителната настройка.

Но, за да успеем да сме позитивни би следвало да сме освободили подсъзнанието си от тайни страхове. Страхове, за които може би не предполагаме, че имаме. Тяхната "роля" е да саботират съзнанието ни, когато се опитваме да се отпуснем.

Напълно естествено е, когато забременеете, да откриете съвсем нови емоции, притеснения, усещания. Да си задавате въпроси, за които не сте и подозирали, че може да задавате. Да имате куп нови съмнения, но и да подхождате по нов начин към решаването на проблемите си.

Докато тялото и умът ви се подготвят за предстоящото раждане, е важно да направите усилие и да се освободите от всички възможни страхове и натрапчиви мисли. В противен случай те ще се превърнат в психологически спирачки за едно естествено, лесно протичащо раждане.

От голяма полза ще е за вас, а и за вашия партньор да развиете умението си да идентифицирате всякакви травмиращи спомени, емоции, усещания. Някои от тях ви създават просто неудобство, други - панически страх.

Но не "бягайте" от тях - застанете "очи в очи" с нещата, които ви плашат и се откопчете от всеки един конфликт по отделно. Това е дълъг процес, но си струва усилията - освободени от страха, ще засилите вярата и увереността си, че ще се справите с раждането на бебето ви. Ще си вдъхнете спокойствие.

Как да направите това, обаче? Заемете се с подробен самоанализ и набележете областите, в които имате усещане за пълно спокойствие и сигурност. След това си дайте сметка и за тези, върху които трябва да поработите - тези, които ви ограничават.

Всичко това е нужно, защото в подобна емоционално-пикова ситуация, каквато е раждането, скритите тревоги могат да изплуват. Без желание да всявам паника, ще отбележа, че това определя лекотата, с която протича раждането. И дори - успешният изход от него.

В процеса на освобождаване много ще ви помогнат разговорите с човек, който ви познава добре и с когото си имате доверие. Да се признае един страх е по-голямата крачка по пътя към това, да се освободите от него.

Често самото изговаряне на проблема е достатъчно, за да спре да ви тревожи. Можете да си водите дневник на емоциите - запишете всичко и след това го обсъдете с близък. Можете да експериментирате и с други методи.

Бременните жени обичайно имат притеснения и колебания в няколко области:


* Разкази за чужди раждания. Дайте си сметка какво влияние оказват върху вас - кои истории ви напрягат, кои ви вдъхват увереност.


* Ваше предишно раждане. Подготовка, трудности, как протече то, кое можете да подобрите с психическа подготовка. Не забравяйте, че всяко раждане е различно и индивидуално.


* Вашето раждане. Какво е разказвала майка ви за него, как ви въздейства то. Имате ли натрапчиви мисли, че нещата ще се повторят? Тук трябва да осъзнаете, че сте напълно различен човек - времето и обстоятелствата също са различни.


* Медицинско обслужване. Имате ли пълно доверие на вашия лекар, можете ли да му споделите всичко, обсъждате ли свободно вашия план за раждане. Ако имате дори и най-малкото съмнение в професионализма му или пък усещане за безпокойство - сменете лекаря. От решаващо значение е да комуникирате с лекота и безпрепятствено.


* Отговорността, която носи родителството и грижите за бебето. Питате се дали ще се справите, дали ще сте добър родител, какъв модел на поведение е правилен, дали ще обичате още едно дете. Анализирайте емоциите си - отговорността обременява ли ви, усещате ли, че ще се наложи по-скоро да жертвате. Но не се обвинявайте - всички тези терзания са напълно нормални. Лекарството за тях е разговори с партньора и близките и четене на подходяща литература.


* Финансовата ситуация в семейството. До колко ще натежи на бюджета идването на новия член. Умеете ли добре да разпределяте финансите си. Ще се наложи ли скоро да се върнете на работа. От какво трябва да се лишите и как ще се промени начинът ви на живот. За да се справите с това е важно да развивате организаторските си умения. Планирайте дори обикновено пазаруване. Потърсете съвети, информация и програми за ефективно съставяне на бюджет.


* Отношенията ви с половинката. Имате ли колебания относно родителските му качества. А относно бъдещето на връзката/брака ви? Каква е емоционалната среда в семейството. Какви компромиси ще се наложи да правите. Важно е да разговаряте много. И искрено. Изяснете си гледните точки за моделите на поведение. Четете, ако имате нужда. Работете за постигане на компромиси.

Това са само някои - може би най-честите тревоги на бременните. Важно е да си напомним, че каквито и страхове да имаме, те не са ексклузивно наше притежание. Някой друг също е "минал по този път". Понякога сме склонни да се срамуваме от притесненията си и да ги потулваме. Това не е работещ модел. Проблемите имат свойството да "спят дълбоко" и да се проявяват в критични моменти.

Но ... за всеки проблем има лек. Потърсете го - дали чрез приятел, книга, непознати във форум или специалист, вие избирате. Не се пестете - добрата информираност и постоянната вътрешна работа е голямото ни предимство пред страха. Раждането, освободено от страхове, си струва усилията.
 

 

Снимка: Flickr

Раждане без страх
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg