Автор: lady__bel
Публикувано на: 12.04.2011 15:29:30

Рейтинг:

Подготовка,

С напредване на бременността все по-често мислите за предстоящото раждане и за това как да се подготвите за него – психически и физически. Необходимо е също така заедно с партньора си да обмислите и планирате онези важни неща, които трябва да се свършат непосредствено преди, по време на и след раждането.

 

Какво е необходимо да подготвите:

 

  • Необходимите лични и медицински документи за постъпване в болница, направените изследвания.
  • Лични вещи и принадлежности за престоя в болницата (предварително се информирайте за това).
  • Дрешки и принадлежности за бебето – отново съгласувайте предварително с болницата, където ще раждате.
  • Ако имате друго дете – организирайте кой ще се грижи за него, докато вие и партньорът ви сте в болницата по време на раждането, а и след това. Помислете и за резервен вариант.
  • Уточнете изпълнението на други важни и срочни задачи, свързани със семейството и дома – кой ще ги свърши и кога.
  • Подгответе дрехи за деня на изписването - за бебето и за вас. Това щастливо събитие е добре да се планира, обсъдете го с близките си.
  • Последни приготовления вкъщи – какво да се довърши по детската стая или детския кът, докато вие сте в болницата.
  • Покупки за бебето – направете списък с точни указания, ако не сте приключила с пазаруването, или не желаете да купувате предварително.
  • Обсъдете варианти за пътуване до болницата – кой ще ви придружи, как ще пътувате.

 

 

Сега вече много по-спокойно и облекчено можете да се фокусирате върху себе си. Изключително важно на този етап е да продължавате да се упражнявате в различните техники на дишане. Ако сте отлагала досега, направете го, защото това ще бъде от голяма полза за вас и за бебето. За  да се справи по-лесно с болката, тялото ви се нуждае от много кислород, затова тренирайте – сама или заедно с партньора си.

 

При раждането от голямо значение е да съхраните силите си, доколкото е възможно. Помислете как да си осигурите ефективна почивка и релаксация между отделните контракции. Има много литература и курсове за бременни, които могат да ви насочат.

 

На финалната права сте и ... може да се започне във всеки един момент. Много се надявам да прекарате тези последни дни и седмици в спокойно очакване. Много ми се иска да прескоча темата за страховете от раждането и да останем в един позитивен и обнадеждаващ тон. И все пак ако още имате притеснения – потърсете помощ. Попитайте за това, което ви тревожи гинеколога си, личния лекар, потърсете подкрепата на партньора си, поговорете с майка си, с приятел, с психолог... И знайте, че не болката е непреодолима, а страхът е този, който може да навреди най-много на вас и на бебето.

 

Когато наистина дойде моментът, запазете спокойствие! Нямате нужда от много хора край вас – вие сама усещате кой ви дава най-добра подкрепа. Съветвам ви да се освободите от присъствието на близки, които са силно емоционални, или нервни и припряни – имате нужда от спокойна и ведра обстановка. Вслушайте се в себе си – важно е да знаете какво става с вас всеки един момент, а като стигнете болницата ще ви попитат кога са започнали контракциите и през какъв интервал са.

 

Тръгвайки от къщи запазете увереност в себе си и пестете силите си. Не забравяйте мобилния си телефон и ... разбира се фотоапарата и камерата. Това е вълнуващо събитие, към което ще се връщате винаги с умиление и радост. И сега от него ви разделят само няколко часа, след които ще можете най-сетне да гушнете своето прекрасно бебе!

 

Снимка: Flickr

Подготовка, надежди и страхове преди раждането
Читателски коментари

Анонимен 2011-04-13 09:03:43 0 отговори

Анонимен

Полезно ми беше да намеря всичко на едно място, наистина като караш по списъка със задачи - олеква ти. Един вид една грижа по-малко. Добре би било и татковците да четат тука ;)

Анонимен 2011-04-13 00:54:08 0 отговори

Анонимен

Хубаво е човек да има под ръка така добре организирани задачи, че колкото наближава времето, за толкова повече неща трябва да се мисли и може да се пропусне нещо важно. Благодаря!

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg