Автор: syconium
Публикувано на: 15.03.2011 21:59:48

Рейтинг:

Двуминутният

Лошите ми навици при седене, стоене изправена и работа с ужасна сила ми напомниха за себе си по време на първата ми бременност. За болките в гърба става дума. Бяха като "адско" наказание. И отшумяха едва месеци след раждането.

Упражнения, открити в нета, масажи, разтягания - в интерес на истината нищо не помагаше. Или по-точно - помагаше за около час-два. По време на втората бременност се "подковах" добре с йога занимания.

И с една техника, която отнема около 2 минути дневно, но прави чудеса. По същността си е вид визуализация. Базира се на техника, открита и развита от актьора Фредерик Матиас Александър.

Известна е като "техниката на Alexander". Резултатът от този метод е корекция на стойката, а оттам и на неправилното дишане. Когато освободите гръбнакът и вратът от напрежение, вътрешните органи заемат естественото си положение в тялото. Белите дробове заработват с пълен капацитет и дишането става по-леко и по-дълбоко. Сърцето вече не се притиска.

Тази техника подобрява баланса и координацията, като изправя гръбначния стълб. Прилага се при седене, лежане, качване на стълби, стоене, работа в наведено положение. Същинската й цел е да коригира вредни навици, които обичайно са наш спътник още от детските години.

За да работим върху неправилна стойка или позиция, първо трябва да сме я осъзнали. Но след това с няколко прости упражнения, можем да премахнем не само заключеното в гърба и шийните прешлени напрежение, но и да подобрим качеството си на живот, като се отървем от безсъние, летаргия, възпалителни процеси в раменете. И станем по устойчиви на стрес.

Все проблеми, съпътстващи всяка втора бременност. Струва си да превъзпитаме тялото си, като заменим лошите навици с новоусвоени. Ето и една идея как: Седнете на стол - гърбът ви да е изправен, облегнат на облегалката, а краката леко разкрачени и здраво стъпили на пода.

Затворете очи и си представете, че от главата ви излиза връв. На нея е вързан балон, пълен с хелий. Тегли ви нагоре. Сега си представете, че в основата на гръбначния си стълб имате закачена оловна тежест. Тя ви тегли надолу. Оставете се да ви води усещането от представата за тези две "сили", които ви теглят в противоположни посоки.

При това "упражнение" стойката ви се коригира автоматично, от самосебе си. Гръбнакът се издължава и го усещате все по-изправен. Хубавото на техниката е, че може да се прилага и в легнало, и в изправено положение. Колкото по-често, толкова по-скоро ще се отървете от вредния навик и от болките в гърба.

 

Снимка: Flickr

Двуминутният болкоуспокоител
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg