Автор: lady__bel
Публикувано на: 28.05.2011 14:08:16

Рейтинг:

Дишане

Дишането при стрес и силно напрежение е плитко и учестено, с кратки и резки вдишвания и издишвания. Мускулите на врата и раменете се напрягат. Надделява усещане за загуба на контрол, което много изтощава тялото и то не може дълго да издържи в подобно състояние.

При раждането целта ви е да съхраните силите си доколкото е възможно. За да се справи по-лесно с болката тялото има нужда от много кислород. Типичното дишане при паника и стрес намалява количеството кислород, което поемате за себе си и бебето. За да се подготвите за раждането е важно да се научите да дишате правилно.

Техники за дишане по време на раждането

Концентрирайте се върху дишането си и неговия ритъм - вдишване, кратка пауза и после издишване. Издишването отговаря като дълбочина и продължителност на вдишването. Следва отново малка пауза преди дробовете ви да поемат въздух отново.

При родилните болки се стремете да запазите дишането си ритмично. Не позволявайте вдишването да стане по-дълго от издишването. По време на много силни контракции дишането ви неизбежно ще стане по-плитко, но скоро след това съзнателно възстановете ритъма.

С учестяването и засилването на контракциите може да ви е все по-трудно да запазите дишането си ритмично и да релаксирате при всяко издишване. Умората се натрупва и раждането сякаш изглежда безкрайно. За да се справите с това е необходимо да се упражнявате през бременността.

Дишане при напъните

По време на втория етап от раждането вие ще изтласкате бебето си на бял свят. Много жени искат да задържат дъха си, докато напъват. Това не е лошо, стига да напъвате надолу между краката си, а не към гърлото!

По-добър вариант може би е да поемете дълбоко дъх в началото на контракцията и после да издишвате въздуха бавно докато напъвате надолу. Това ще ви предпази да не си увредите гърлото, ще осигури по-добра ефективност на вдишването и издишването и на самия напън.

Ако сте с епидурална упойка и не чувствате кога трябва да напъвате, поемете дълбоко дъх когато акушерката ви каже, че контракцията започва, и докато издишвате, оставете мисълта да ви води надолу по тялото ви към главата на бебето между краката ви, и тогава напънете.

Понякога на родилката се казва да поеме дъх и да напъва колкото дълго може. Това не е добра идея, защото така лишавате себе си и бебето от кислород и ще се изтощите много бързо. На всяка контракция можете да напъвате по няколко пъти - около 4-5 напъна на контракция.

Дишане при задържане

Понякога жените изпитват желание да напъват преди шийката им да е напълно изгладена. В този случай акушерката ще ви помоли да не напъвате, докато не дойде момента за това. Може да ви е трудно да задържите! Ще ви бъде по-лесно ако коленичите на четири крака, с глава или буза опряна на земята и таз вдигнат във въздуха.

Когато усетите контракцията, издишайте с четири къси задъхвания, бързо вдишване, отново четири къси задъхвания и така нататък. Между отделните контракции дишайте спокойно.

Снимка: Flickr

Дишане по време на раждане
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg