Автор: syconium
Публикувано на: 28.02.2011 09:28:54

Рейтинг:

Забранено

Прогнозите вещаят пролетта да се забави. А с нея и доброто настроение. Затворена на топло вкъщи с децата избегнах и първата, и втората грипна вълна. Но ме застигна "душевната настинка". Апатично ми е, нямам желание да правя повече от минималното необходимо, пък и често ми се плаче без причина. Сякаш съм загубила дистанционното за настроението си.

Отколе по-опитни приятелки са ми споделяли, че за да се измъкнеш изпод носа на депресията, ти е нужен дневен режим. Или поне план за действие - в случай, че не си падаш по цепене на минути.

Как да се зареждам, за да прекарам спокойно целия ден? Логично - нужна ми е програма за първия час след събуждането. За да избегна стреса, започнах да ставам един час преди децата. Компенсирам с по-ранно лягане, защото недостатъчният сън не води до нищо добро.

Та... след ставане 12-20 минути йога и малко дихателни упражнения. Ето ти енергия за целия ден. След това душче за освежаване и чаша гореща вода за бодрост. Все още имам време да приготвя закуска за голямото дете и да се посуетя преди да са се събудили малките разбойници.

Когато се ококорят - задължително шеги и закачки, за да започнат те пък своя ден със смехотерапия. Емпирично доказано - така мрънкат в пъти по-малко през деня. Което си е важно за нивото на моето настроение.

Последват обичайни неща - тоалет, закуска и кърмене, детски песнички, игри, обяд. Куп ежедневни задължения - чистене, готвене, пране - всичко това обикновено правя заедно с децата. Така си запазвам времето, което те прекарват в следобеден сън, само за себе си.

Моето време! Забранено за деца! Времето на моята доза кафе - най-уханната чаша. Моята лична глезотия - с мляко, с мед, с кафява захар, с канела или с джинджифил. Последно го пих с кандирани портокалови корички. Често си го "гарнирам" с домашно приготвен сладкиш.

Пия го дълго. С книга. С плетене на мартенички. Чат с приятели. Писане. Филм. Някаква вътрешна работа за самоусъвършенстване. Пазаруване в Интернет. Често си правя и втора доза кафе. Без угризения. Защото това си е моето време. Моето време, което ме държи "в час". Което ми дава сила да оцелея психически. Най-мощното ми антистрес оръжие в тази затворнически снежна зима.

А децата?! Децата кротко спят и събират сили за нови подвизи.

 

Снимка: Flickr
 

Галерия Чаша кафе
Забранено за деца
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg