Автор: mikki
Публикувано на: 11.01.2011 12:54:42

Рейтинг:

Трудно

Почти всички бременни са решени да кърмят бебетата си, докато в един прекрасен ден не попаднат на някоя приятелка, съседка или просто статия в нета, според която, всъщност никак не е лесно и евтино да си кърмеща майка. Така ли е наистина?

 

Мит: Кърмачката не трябва да яде храни, които са алергени, газообразуващи, коликообразуващи.  Един огромен списък, в който остават само хлябът и водата (А, да, и хлябът не е много полезен, нали брашното е една от трите бели отрови, заедно със солта и захарта). Или другата крайност - да пие чайове, сокове, боза, бира, да яде лук, копър, анасон и да се храни като за двама.

 

Факт: Кърмачката се нуждае само от 500 калории повече от некърмещата жена. Не е необходимо да се лишава от нищо, което й е вкусно, ако е в нормални количества, т.е. едва ли ще изяде тенджера боб или 10 шоколада. Дори кафето е разрешено. Едно балансирано, здравословно меню, както почти всички бременни се хранят и 2-3 литра течности на ден са напълно достатъчни.

 

Мит: Да отдели прилично голяма сума за кърмачески сутиени. Задължително да си купи помпа за кърма, ама от по-скъпите, защото другите не са достатъчно добри.

 

Факт: Всеки удобен сутиен без банели би свършил същата работа. С времето кърмещата жена се научава да подбира облеклото си така, че да осигурява най-бързо и лесно достъп на бебето да гърдата. Доста майки кърмят успешно бебетата си, без да са ползвали помпа, а с техниката на Мармет за изцеждане на ръка. В скъпа помпа е разумно да се инвестира, ако майката има намерение да се връща скоро след раждането на работа.

 

Мит: За да запази бюста си трябва да се маже поне с един крем за стрии, един крем за рагади, а отскоро на пазара се появиха и кремове за стимулиране на производството на кърма.

 

Факт: Виновник за отпускането на бюста е не кърменето, а промените, които настъпват в тялото на бременната жена. Счита се, че колкото по-плавен е обратния преход, толкова по-малко са „щетите” върху бюста, т.е кърменето подпомага по-доброто възстановяване.

 

Митовете на тема кърмене са много и разнообразни Преди да се вслушате в съвета на съседката, информирайте се от надежден източник, най-добре от майка, успешно кърмила бебето си.

 

Да си кърмачка не е никак трудно. Нужни са една майка, едно бебе и много любов!

 

Снимка: Flickr

Трудно ли е да си кърмачка?
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg