Автор: mikki
Публикувано на: 24.01.2011 10:15:35

Рейтинг:

Ще

Това е въпросът, който почти всяка бременна жена си задава. Според справки на Здравното министерство, над 90% от родилките в България успешно стартират кърменето на бебетата си. Но след първия месец, процентът драстично пада. Всички сме чували истории за непоносими болки при кърмене, за спиране на кърмата изведнъж. Винаги бременните на въпроса „Ще кърмиш ли?” отговарят „Да, дано да имам кърма”.

 

Женският организъм е създаден, за да изхранва бебето. Едва около 2% от родилите жени имат здравословни проблеми, които им пречат да кърмят. В останалите случаи е въпрос на правилна организация и психическа подготовка. Да, в днешно време, психическата подготовка за кърмене е решаващ фактор за едно успешно кърмене.

 

Всяка бъдеща майка започва да купува книги за бременността, чете списания, интересува се за раждането. Но малцина проявяват интерес какво се случва след това, след като се появи бебето. Бременната жена е запозната в детайли с разчитането на изследванията си, с развитието на плода по гестационни седмици, отделя месеци в избор на количка, кошара и дрешки. В един прекрасен ден се появява Негово величество бебето и тя се оказва напълно неподготвена как да го храни, как да се грижи за него.

 

В повечето случаи, родилката за първи път вижда кърмещо бебе, когато поставя своето бебе на гърдата. Затова се нуждае от някой, който да и покаже как става правилното засукване, кои са правилните и удобни пози.

 

Четете за кърменето и животът с бебето още докато сте бременна. Споделяйте прочетеното с таткото. В даден момент, когато вие ще сте обсебена от грижите за бебето, той може да си припомни решението на проблема ви, който сте прочели преди време.

 

Създайте си познанства с майки, които кърмят бебетата си. Така ще имате възможност да наблюдавате как протича процесът на кърмене, ще видите различни пози на поставяне на бебето.

 

Поинтересувайте се дали във вашия град има срещи на майки, които кърмят бебетата си. Посещавайте ги още докато сте бременна.

 

Игнорирайте разказите за неуспешно кърмене. Ако позната или приятелка започне да ви разказва колко трудно е било кърменето при нея, какви проблеми е имала, колко болезнено е било, помолете я тактично да не ви споделя негативния си опит.

 

Още през бременността помислете за гардероба си. Подбирайте тоалети с дълбоки деколтета, с възможност за разкопчаване. Вече и на българския пазар се предлагат специални дрехи за кърмачки, с които ще можете дискретно да кърмите.

 

Запишете си телефона на лидер-консултант по кърмене. И не се притеснявайте да му звъннете и да го разпитвате за всичко около кърменето, захранването и отбиването.

 

Позитивната нагласа и увереността на майката, че  ще съумее да изхранва бебето си, са пътят към успешното начало!

 

Снимка: Flickr

Галерия Доволно бебе
Ще успея ли да кърмя?
Читателски коментари

Янина Златкова - 2011-03-06 03:26:04 0 отговори

Янина Златкова -

Мдаа, и аз бях от тези които 9 месеца четяха за раждане, къпане, креватчета, колички и т.н., но изобщо не ми дойде на ум да чета за кърмене, като мислех, че това е най - естественото нещо на света ... Нямах ясна представа под час ли да си храня бебето, да го ограничавам ли времево, от една гърда ли, от две ли и т.н. Когато родих, естествено се оказах безкрайно неподготвена, тъй като никога не бях виждала майка да кърми бебето си. Е, това ми костваше седмица - две безсънни денонощия четене по темата и то само, за да очертая основните си принципи свързани с кърменето. Вече година и половина се кърмим и ето - продължавам да чета :-)

ELLE 2011-01-29 00:08:03 0 отговори

ELLE

Когато много силно желаеш нещо, то просто се случва!

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg