Автор: SilvanaDomo
Публикувано на: 12.04.2011 19:44:03

Рейтинг:

Раждане

Моментът на раждането е преломен - краят на един етап и началото на друг. Това е преминаването от усещането да бъдеш само една жена и отговорността да станеш майка или да бъдеш само един мъж и да станеш баща, а плодът да се превърне в син или в дъщеря. Този момент не е само физически. В него освен с тялото си, жената участва с ум, със своите страхове, с болка и възможността да я понесе.

 

В последните години се налага мнението на някои специалисти, че процесът на раждане би бил по-естествен, ако детето може да премине от амниотичните околоплодни води във вода. Или казано с две думи – раждане във вода.

 

Ясно е, че за раждането във вода трябва да се използва вана със специален дизайн, вана, която отговаря на прецизни и точни технически параметри и изисквания. Ваната трябва да бъде достатъчно голяма, за да се даде възможност на жената да се движи и да заема позициите, които тя предпочита. Водата намалява ефектът на гравитацията и движенията стават по-лесни.

 

Водата трябва да бъде достатъчно топла, а температурата трябва да остане постоянна през цялото време на раждането. В специалните за целта вани температурата може лесно да се регулира с помощта на устройство, което я поддържа постоянно около 37 градуса. Топлината помага да се отпуснат тазовата, гръбната и коремната мускулатура и това прави по-малко болезнени контракциите.

 

По-ниското напрежение в мускулите ускорява разкритието, топлината стимулира производството на хормона окситоцин, който усилва контракциите и родилният процес се скъсява. Според статистиката, раждането във вода трае около 30-40 минути по-малко от другите. Бебето може по-безпрепятствено да премине през тесния родов канал. А рискът от разкъсванията при раждане във вода е по-малък, именно заради максимално отпуснати мускули на тазовото дъно.
 

Хигиената във ваната е от изключително значение. Раждането е продължително, а водата трябва да остане идеално чиста през цялото време и не трябва да се замърсява от възникващите емисии в урината, изпражненията, кръвта и амниотичната течност. По тази причина е важно, че специализираните вани имат устройство, което дава възможност за циркулация на водата.

 

Топлата вана дава възможност наистина да се изживее едно леко раждане. А за бебето този вид раждане е напълно нормален, защото то минава от естествената си водна среда в друга водна такава.

 

При този вид раждане първият контакт между майката и бебето се осъществява незабавно. В първите минути след раждането на детето, голото бебче с все още с непрерязана пъпна връв се поставя на гърдите на майката. И тогава моментът е най-силен – жената е станала майка – с цялата красота и отговорност на това чудо.

 

Колкото и да е естествено раждането във вода, обаче, не трябва да се пренебрегват и рисковете и да се съобразят някои задължителни условия за сигурността на майката и бебето. За това е задължително преди да се предприеме раждане във вода да се направят всички необходими консултации с лекар специалист.

Галерия Маги
Раждане във вода
Читателски коментари

Анонимен 2011-04-14 19:05:53 0 отговори

Анонимен

Приложимо ли е това изобщо в БГ? знам, че темата е актуална, но дали такова раждане реално може да се случи тук? иначе е информативна статията.

Анонимен 2011-04-13 19:15:27 0 отговори

Анонимен

Много любопитна статия!

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg