Автор: mikki
Публикувано на: 28.01.2011 01:40:14

Рейтинг:

Опознай

Много бременни жени си задават едни и същи въпроси постоянно: „Какво се случва с бебето ми, там вътре? Всичко наред ли е с него?”. Има два лесни за прилагане теста, чрез които почти винаги може да си отговорите сами на тези въпроси.

 

„Брой до 10” - От 28-ма гестационна седмица от бременността се препоръчва един път на ден, по едно и също време на деня, майката да брои движенията на бебето, за да отбележи времето до десетото помръдване. За 1-2 седмици майката добива рутина и ще познае, ако движенията рязко намалеят, което е признак, че нещо с бебето може би не е наред. Счита се, че нормално бебето се движи най-малко 3 пъти на час и не по-малко от 10 пъти за 12 часа. При този тест има и плюсове и минуси. Ако жената ежедневно изпълнява това преброяване, независимо колко е заета, тя гарантирано обръща внимание на бебето си. От друга страна, този тест може да причини излишен стрес на бъдещата майка, задавайки си въпроси от рода на „Движи ли се?”, „Това движение ли беше или така ми се стори?”. Бебето може в този момент да спи или с напредване на бременността да му е станало тясно и затова да не е много подвижно.

 

Вторият начин е „оглеждане” на бебето, както го правят акушерките. Този метод позволява на майката сама да определи прилежанието на бебето. Огледайте в коя част на корема ви и колко силни са движенията на бебето. След това в легнало или полулегнало положение, така че матката да е отпусната, опипайте бебето. Там, където ударите са най-силни, са краката на бебето. Ръцете се намират на мястото, където се забелязват леки движения с малки амплитуди. Голямата, изпъкнала част е главата. Гърбът на бебето е от страната на корема, която е по-твърда и гладка.

 

Понякога „външният вид” на детето се разпознава трудно. Възможно е околоплодната течност да е много, плацентата да е закрепена към предната страна на матката или ако мама е понапълняла повече. Най-добре се разпознават различните части на тялото през последните два месеца на бременността.

 

Разбира се, вашият лекар бързо може да определи местоположението на бебето. Но чрез този метод вие опознавате тялото на собственото си дете още през бременността, което още повече ще ви сближи, след като то се роди. А и на въпроса „Как е то?” уверено ще можете да отговаряте „То е добре, движи се както обикновено тази сутрин, протегна крака няколко пъти и раздвижи ръчички.”

 

Снимка: Flickr

Галерия Бременна жена
Опознай своето бебе
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg