Автор: syconium
Публикувано на: 05.04.2011 17:11:26

Рейтинг:

Кой

Не се сещам за по-спорна храна от шоколада. Приписват му какви ли не грехове... :
* Шоколадът прави децата насилници
* Причинява кариес и проблеми с храносмилателната система
* Подтиска апетита и е пречка за създаването на здравословни хранителни навици
* Децата реагират с хиперактивност след консумация на шоколад
* Прекалената консумация "отключва" ракови заболявания

... и достойнства:
* Действа благоприятно на сърдечно-съдовата система
* Източник е на добро настроение
* Високоенергийна храна е
* Възможно е да намалява нивото на "лошия" холестерол

Категорични доказателства не съм открила нито в едната, нито в другата посока. Все пак по-скоро се смята за полезна храна, защото съдържа над 400 активни субстанции. Най-вече от групата на полифенолите и катехините, които се отличават със свойството да улавят свободните радикали в организма.

Ям много шоколад - още от дете. С ръка на сърце мога да причисля шоколада като един от символите на личното ми детство. Не мисля, че съм пристрастена - мога и без шоколад. Без сладко също.

За добро или за лошо, голямото ми дете също яде шоколад. Отскоро, разбира се. И в контролирано малки (по моите разбирания) количества. Според американски учени и изследователи, консумацията на сладки храни в детството била важна.

Твърдят, че е пряко свързана с процесите на растежа. И е физиологично обоснована необходимост на израстващия организъм. Обяснението е, че нуждата от много калории инстинктивно "тласка" децата към сладкото.

С други думи - децата са програмирани да искат бонбони и шоколади. Веднъж опитали, борбата е обречена. Именно заради леснотата, с която се пристрастяват, специалистите от Националния център по опазване на общественото здраве препоръчват, деца под 3 (и дори под 5) години да не консумират шоколад.

За мен тези срокове са трудно постижими. Празници, семейни навици на хранене и пазаруване, други влияния - изисква се сериозна родителска дисциплина за да "опазим" децата си от сладкото и шоколада.

Финландски учени пък препоръчват на бременните да хапват шоколад. Това щяло да има благотворно действие върху развитието на детето по-късно. Бебетата на почитателките на какаовото изкушение били по-активни и се смеели повече.

Доста привлекателна - и малко рекламно звучаща - причина. Съдейки по личния ми опит обаче, твърде е възможно да има доста истина - по време на втората си бременност изядох много шоколад, малки шоколадчета, бонбони. Сега се радвам на едно много, ама много усмихнато бебе.

За мен и семейството ми избирам да не "сатанизирам" тази храна. Дори е предпочитан избор в сравнение с всякакви вафли, бисквити, чипсове. Залагам на най-удачния вариант, който съм открила - суров шоколад. Може да се намери в магазините с био и здравословни продукти. Има го във варианти с ядки и плодове. Което го прави много вкусна - почти "супер храна".

Галерия Шоколад
Кой не обича шоколад
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg