Автор: syconium
Публикувано на: 12.04.2011 14:30:39

Рейтинг:

Хайде

Предаван от бабите ни, сред младите майки днес все още широко битува един много разпространен страх. Страхът да не простудим бебето. Българските педиатри, които в много други отношения се придържат към остарели и отречени по света препоръки, съветват бебето да се извежда дори и в студени дни.

Както и да забравим онова "поверие", детето да не се показва навън до навършване на 40 дни. Много остаряло и погрешно. Младите майки би следвало да се предупреждават, че претоплянето и изнежването на детето е далеч по-опасно.

За да се избегнат настинките е добре не да държим детето в затворено пространство, а да го закаляваме системно и постепенно. Както знаем, закаляването има три компонента - въздушни, водни и слънчеви бани.

Първите две можете да практикувате и у дома, но слънцето ще уловите само по време на разходката. Излизане не се препоръчва при наличие на мъгла, силен вятър, обилен снеговалеж или много силен дъжд.

В други случаи забрани за разходка няма. Топло облеченото бебе, изолирано в количката и завито с подходящо за сезона одеалце няма да се разболее, дори и при температури под нула градуса.

По време на летните горещини пък, използвайте ранните сутрешни и късноследобедни часове, за да се разхождате. Обличайте детето с леки дрешки от естествени материи и задължително предпазвайте главичката с шапка.

За да е здраво детето ви, не използвайте прогнозата като извинение да си спестите разходката. Домашните задължения също не са основателна причина да затворите детето у дома. А също - терасата и дворчето не могат да заместят пълноценно разходката.

Освен, че така му предлагате поредния еднообразен и повтарящ се ден, го подлагате на рисковете, които крие стайният въздух. Качеството на въздуха в едно добре изолирано и уплътнено жилище е с критични показатели. Дългосрочни проучвания доказват наличието на опасни за здравето вещества.

Това са плесени, химични вещества, отделяни от строителните материали, цигарен дим, ароматни въглеводороди.Редовното и качествено проветряване е много важно, но не е достатъчно. Децата имат нужда от свеж въздух.

Ако избягвате контакт с болни хора и улици с висок трафик, разходката дава много ползи и на детето и на мама:
* Разнообразие от впечатления и преживявания.
* Дълбок и пълноценен сън на чист въздух.
* Добро настроение и на двама ви - природата и движението "абсорбират" негативната енергия.
* Осигурявате на по-голямото дете нужната физическа активност, чрез играта на открито.
* Подобрява състоянието на белите дробове и на цялата сърдечно-съдова система.
* Възможност за мама да релаксира като почете книжка, докато бебето спи. Или като побъбри с приятелки.
* Денят минава много по-бързо и интересно, когато сте навън.
* Осигурявате на себе си и детето социални контакти.

 

Снимка: Flickr

Хайде на разходка!
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg