Автор: syconium
Публикувано на: 11.02.2011 21:24:04

Рейтинг:

Семки

Вкъщи се опитваме да готвим здравословно. Решихме да изграждаме нови хранителни навици, когато започнахме да захранваме голямото ни дете. До първия й рожден ден (а и малко след това) успях да я "опазя" да не консумира бяло брашно, сол и бяла захар - трите най-големи хранителни "вредители" на здравето.

След това тя проходи, проговори и постепенно оформи свои предпочитания какво да хапва и какво не. За наше щастие, с охота яде пресни сезонни плодове и салатки, ядки, полезни закуски, чисто месо, млечни продукти. Никога не е била злояда, нито твърде капризна. И така до един момент, в който се "сблъска" с всевъзможни солетки, сухи пастички, вафлички, бисквитки и прочее... да си ги наречем директно "боклуци".

Дълго мислех, че няма да успея да се преборя с желанието й да хапва подобни "храни". Изпитвах яд - бях изградила добри хранителни навици у детето си, а още съвсем в началото всичко пропадна. На всичкото отгоре съдействие получавах само от мъжа си - близки и роднини "угодно" носеха от изброените вредности. Мислейки си, че й правят добро - та нали всички деца ги ядат, как така нашето ще го лишим.

В началото с молби, по-късно с твърди настоявания успях да ги убедя да й купуват плодове, вместо сладкиши. И това беше първата крачка в борбата с омразния джънк фууд. Вкъщи също сключихме споразумение такива продукти да не се купуват при никакви условия. Изключение можеше да се прави само за шоколад, за предпочитане натурален или още по-добре -суров.

Е да, но детето вече познаваше удоволствието от яденето на десертите и другите занимавки. Ако нямаше да ги купуваме, трябваше да измислим с какво да ги заместваме. Като начало - никога не излизаме на дълга разходка без кутийка, пълна с резенчета плодове. Въведохме си и друго правило - кривваме от здравословния режим и ядем сладкиши само събота и неделя и на празници. И само домашно приготвени.

Домашно приготвени, но зависи как. Бялата захар се заменя с мед, фруктова захар или меласа. Добавя се само в много краен случай. Бялото брашно, когато е възможно, се заменя с брашнена смес без глутен, овесени трици, брашно от елда, ръжено или някакво друго непшенично брашно. Обикновената готварска сол се сменя с морска или хималайска и се ползва в много малки количества. Олиото също без съжаление бе "изхвърлено" от кухнята. Освен това, пазаруваме така, че вкъщи винаги да има плодове и ядки.

След тази ГЕНЕРАЛНА промяна дойде ред и на по-фината. Посветих няколко часа разглеждане на блогове с рецепти, но резултатът бе впечатляващ - имах изписан тефтер с идеи, от които дъщеря ми щеше да е очарована.

Пакетираните купешки бонбони щях да заменя с бонбони от моркови и кокос, от сушени плодове и ядки или от ябълкови желе бонбони. Солетите със сол от магазина отпадат и на тяхно място детето хрупа домашни солети и гризини с кашкавал от ръжено и пълнозърнесто брашно. Обикновените бисквити заменяме с овесени сладки с банан, стафиди, сушени плодове. Дежурният за лятото сладолед на клечка става домашен сладолед. И вече може да се хапва независимо от сезона. Домашни бишкоти с мед, десертни блокчета с ядки, тортата на мама. Списъкът е безкраен и всяка майка може да си го продължи и разнообрази, според предпочитанията на семейството и детето.

С малко постоянство и много въображение в готвенето, моето дете постепенно се отказа от "боклуците". И двете сме доволни. Тя - защото хапва вкусни и сладки нещица. И аз - защото храната е здраве.

 

Снимка: Flickr

Семки и бонбонки
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg