Автор: lady__bel
Публикувано на: 28.05.2011 12:14:12

Рейтинг:

Съвети

След раждането вероятно са ви останали няколко килограма в повече над теглото от преди бременността - обикновено са 3-4 кг. или повече. Кърменето е най-добрият начин на хранене за вашето бебе, но също така е може би най-резултатният начин за възвръщане на формата и редуциране на теглото.

Когато кърмещата майка се храни правилно и пълноценно, за да задоволи нуждите на бебето и на своя организъм, тя въпреки това стопява натрупаните мазнини през бременността бързо и сигурно – средно по 0.6 до 1 кг. месечно. Стремежът на някои жени да ускорят отслабването на тегло над 2 кг. месечно, може не само да намали количеството на кърмата, но и да причини умора и изтощение, до отслабване на имунитета и др.

Хранителната диета на майката, която кърми трябва да е по-богата на енергия, в сравнение с последните месеци на бременността – приблизително с 400 ккал повече. Тя трябва да е пълноценна и разнообразна, което означава ежедневна консумация на поне един представител от основните групи храни (зърнени храни, плодове, зеленчуци, млечни продукти, риба, яйца, месо, ядки, бобови храни). Препоръчва се ограничаване на мазнините, особено на животинските (нетлъсто месо) и нискомаслени млечни продукти.

Изключително важно е да се пият много течности – между 6 и 8 чаши дневно. Поради големия разход на вода при образуването на кърмата, майката трябва да поема достатъчно количество течности за утоляване на жаждата - вода, айрян и неподсладени плодови сокове са най-добрият избор за това, а напитките със захар е добре да се избягват, особено при наддаване на повече килограми през бременността.

Алкохолът преминава в кърмата, ето защо консумацията на алкохолни напитки в периода на кърмене трябва да се избягва или силно да се ограничи.

Тютюнопушенето намалява способността за образуване на кърма, както и понижава съдържанието на Vit С в нея. Затова пушенето през периода на кърмене е крайно нежелателно.

Кофеинът, който се съдържа в кафето, чая и колата може да премине в кърмата и да предизвика хиперактивност и трудности при заспиването на бебето, затова не бива да се пият големи количества от тези напитки.

Друга много важна препоръка е винаги да се използват пресни и свежи храни от проверени и сигурни източници, добре измити, съхранявани в хладилник. Също както и през бременността да се избягват недоварени и полусурови ястия, както и много силни подправки.

Снимка: Flickr

Съвети за хранене на кърмещата майка
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg