Автор: mikki
Публикувано на: 26.01.2011 03:21:35

Рейтинг:

Помощ,

Захранването с твърда храна често е стресов момент в отглеждането на бебетата. Улисани в грамажи, схеми за захранване, биохрани, забравяме, че трябва да възпитаме децата да обичат храната и да се хранят с удоволствие.

 

Не се старайте бебето да изяде точно определено количество. Отчетете факта, че в началото то трябва да свикне с нова консистенция, тъй като досега е приемало само мляко. Лъжичката също е непозната за него. Учи се да дъвче и да гълта, а за това е нужно време.

 

Напазарувайте заедно детски прибори. По магазините има богат избор от шарени комплекти за хранене. Макар и да е на няколко месеца, включете бебето в избора, нека се почувства важно.

 

Създайте специално място за хранене на бебето на семейната маса. В топлите дни може да ви съблазнява идеята да нахраните бебето навън в количката, но някои деца са твърде любопитни за случващото се около тях и е възможно да откажат храната. Ако вашето е от тях, просто се приберете вкъщи.

 

По възможност нека цялото семейство да се храни заедно с бебето. Ако по обяд сте само двамата, сложете и пред вас чиния с храна, нека бебето се чувства съпричастно.

 

Облечете стари дрехи, сложете нещо на пода и позволете на бебето да се цапа. Децата опознават света с ръце. То не бърка в храната, защото е невъзпитано, а защото иска да я опознае.

 

Използвайте две лъжици – една за вас и една дайте на бебето, нека то също се опитва да се храни, дори и само да си играе с нея.

 

Децата се хранят и с очите. Подредете цветово храните в чинията – оранжево морковче до зелено грахче.

 

Не насилвайте детето да изяде цялото количество. Особено, когато е болно. Погрешно е схващането, че за да има сили организмът да се пребори с болестта, детето трябва да се храни много. Напротив, силите на организма се насочват към борбата с вирусите и е нормално детето да загуби апетит. Когато болестта отмине, то само ще поиска да се храни повече.

 

Не се ядосвайте, не му крещете, ако се изцапа или не иска да си изяде броколито, например. Позволете на бебето да има предпочитания към храната, както и да не желае да яде някои храни. След седмица-две му предложете отново. Понякога непознатият вкус може да е причината за отказа, но впоследствие да се окаже любима храна.

 

Не говорете за диети и килограми пред детето. Когато то постоянно чува как се дебелее от храната, когато вижда как мама не се храни, е напълно разбираемо, ако копира вашето поведение. Използвайте захранването на детето си и променете хранителните си навици, вместо изобщо да не се храните.

 

Старайте се с вашето поведение да възпитавате любов към храната, децата винаги подражават на родителите си.

 

Снимка: Flickr

Помощ, злоядо дете!
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg