Автор: mikki
Публикувано на: 22.03.2011 13:00:59

Рейтинг:

Естествено

Естественото отбиване позволява на детето да надрасне нуждата от кърмене със свои собствени темпове. Все пак е възможно детето да се отбие изведнъж. Причина за това може да е промяна в семейната ситуация, злополука или внезапна болест. Но понякога е поради кърмаческа стачка, която майката не успява да разпознае.

 

Два са ключовите фактора, по които се различава кърмаческата стачка от естественото отбиване: случва се внезапно и неочаквано и детето е нещастно.

 

Ако бебето е на възраст под една година и се храни предимно с майчино мляко, това по-често е кърмаческа стачка, а не естествено отбиване. Бебе, което внезапно отказва да суче е по-вероятно да е в кърмаческа стачка.Намалелият интерес към кърменето на дете под една годинка е възможно да не е истинска кърмаческа стачка, но за такова дете би било полезно да се насърчи да суче още известно време.

 

Понякога големи кърмачета, които намалят кърменията си драстично, също са в кърмаческа стачка. При тях намаляването на кърменето може да бъде рязко или да е в продължение на няколко дни.

 

Обикновено има причина за кърмаческата стачка, но някои майки не успяват да я установят. Болест, ушна инфекция, разранена уста, зъби, намалено количество мляко, стрес, често използване на шише, биберон-залъгалка или адаптирано мляко са възможните виновници за това. Независимо от причината, кърмаческата стачка е емоционална трудност и за майката, и за бебето. Бебето е раздразнително и трудно за успокояване. Майката се чувства объркана, виновна и нещастна.

Има няколко начина да се насърчи бебето да се върне към кърменето и да излезе от кърмаческата стачка. Един или някои от съветите биха могли да помогнат.

 

  • Много майки откриват, че стачкуващото бебе суче спокойно, когато спи, малко преди събуждане или в сънено състояние.
  • Изцеждане и хранене с чаша, лъжичка или пипета ще осигурят на бебето нужното количество кърма.
  • Предлагането на шише може да направи по-трудно връщането към кърменето от гърда.
  • Наблюдавайте пелените и предлагайте адекватно количество оводняване, ако броят им намалее, сравнен с броя на пелените от преди стачката.
  • Опитайте да кърмите в движение, докато се разхождате, полюлявате, танцувате. Леко поклащайте гърдата в устата на бебето.
  • Намерете тихо, усамотено място за кърмене. Телевизора, светлината и движещите се хора може да разсейват вашето бебе.
  • Прегръщайте бебето. Носете го в слинг или кенгуру възможно най-често през деня. Спете с него, къпете се заедно и често му осигурявайте контакт кожа до кожа.
  • Бъдете внимателни и откликвайте на нуждите му. Ако е възможно, останете вкъщи и се фокусирайте върху бебето.

 

Често бебетата в кърмаческа стачка се връщат към кърменето след 2 до 8 дни, рядко стачката е по-дълга. Нужно е много търпение и внимание, но усилията си струват, за да продължат майката и бебето да се наслаждават на кърменето.

 

Ако никой от съветите не проработи и след насърчаването няма прогрес, вероятно вашето бебе или дете е решило да се отбива.

 

Снимка: Flickr

Галерия Дете се кърми
Естествено отбиване или кърмаческа стачка?
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg