Автор: syconium
Публикувано на: 21.03.2011 14:55:20

Рейтинг:

Крушата

За щастие, детето ми обожава плодове. Надявам се винаги да е така. Но установих една не много полезна тенденция у дома - пазаруваме ги без въображение. През пролетта - череши, ягоди. През лятото - кайсии, праскови, малини. После грозде, тиква, портокали, мандарини. Единствено ябълката и бананът са на целогодишна почит и се слагат по навик в потребителската ни кошница.

Така се оказва, че пренебрегваме много вкусни и полезни плодове. Авокадото, например. Много харесвам вкуса му, но го консумирам само "навън" и само в салати. И това не е нито заради цената му, нито защото е недостъпно, а точно заради инерцията да купуваме винаги едно и също.

Авокадото е южноамерикански плод и се консумира още от времето на ацтеките и маите. Испанските конквистадори, които са го пренесли в Европа са му дали името "абагадо" или "масло от дърво". Днес се отглеждат приблизително 500 вида от този плод. Те произхождат от три основни вида - мексикански, гватемалски и западно-индийски.

Дървото е от семейство Лаврови, а плодът е наричан "алигаторова круша" - вероятно заради тъмнозелената обвивка. Консумира се сурово, много добре узряло и обелено. При термична обработка става горчиво.

Купувайте плодове с тъмна кора, която при натиск е еластична, но не прекалено твърда. По повърхността не трябва да има петна. Ако все пак не "уцелите" добре узряло авокадо, можете да го оставите да доузрее на стайна температура. Съхраняват се в хладилник до една седмица. Срязаното авокадо можете да напръскате с лимонов сок, да го увиете във фолио и да го приберете в хладилник.

Авокадото се причислява към изключително здравословните храни. Богато е на калий и е много добър източник на витамините от група B, както и на A, C, D и E. Съдържанието на протеини в състава му е толкова високо, че е достатъчно, за да замести дневния прием на месо и сирене в менюто. Няма натрий и холестерол, но е изключително наситено с минерали. Освен калий, в авокадото има голямо количество мед, цинк, желязо и магнезий.

Този невероятен плод прави хранителния режим балансиран и здравословен и заради това, че има много белтъчини и омега-6 ненаситени мастни киселини. Авокадото ускорява метаболизма, нормализира кръвното налягане, предпазва от заболявания на храносмилателния тракт. Профилактира рак, болести на сърдечно-съдовата система, очни, бъбречни и чернодробни заболявания.

Действа имуноукрепващо и стабилизира нервната система. Почиства кръвта и регулира месечния цикъл. Освен това е идеално като една от първите храни при захранване на кърмаче, заради високото съдържание на мазнини - около 24% от състава му.

Препоръчва се да се въведе след шестия месец, дори и като първи плод. Много слаб алерген е и има неутрално действие - не причинява нито запек, нито диария. Много рядко участва в няколко кръстосани алергии - в тези случаи се препоръчва да се дава най-рано след осми месец.

Авокадото е доста калорично - средно около 20 пъти повече от всеки друг плод. Но има нисък глимекичен индекс. Това го прави изключително подходящо за злояди деца - много калории в малко количество. Комбинира се идеално както със сладко, така и със солено, защото има неутрален вкус.

Идея за мама: Маслото от авокадо е широко използвано в козметиката. Много леко прониква в кожата и я освежава. Половин намачкан плод, смесен с една супена лъжица зехтин, ще подхрани идеално кожата на лицето ви само за десет минути.

Идея за бебе: Намачкайте половин авокадо и половин банан. Това е идеална закуска за бебе, което тепърва се въвежда в света на твърдата храна. След няколко месеца, когато въведете и млечните продукти, можете да добавяте няколко лъжици изцедено кисело мляко или извара. Става страхотен десерт.

Идея за батко или кака: Намачкано или пасирано авокадо, малко задушен лук, бланширано доматче и една-две капки лимонов сок са идеален пастет за филийка пълнозърнест хляб.

Идея за татко: В купа смесете зелена салата, пресен лук, малко кашкавал, краставица, авокадо, зехтин, балсамико и сол на вкус. Поднесена с чаша бяло вино, тази комбинация ще освежи главата на семейството след края на работния ден.

Идея за баба: Извадете огромната костилка (семка) веднага след като сте хапнали много добре узрялото авокадо. Намерете си красива, средно голяма саксия, малко пръст и засейте. Ще си отгледате дръвче с полезни плодове.

 

Снимка: Flickr

Галерия Авокадо
Крушата на алигатора
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg