Автор: lady__bel
Публикувано на: 17.05.2011 22:41:08

Рейтинг:

Когато

Често при семействата с повече деца се случва детската стая да се поделя. В някои случаи това се приема като ограничение, което налага пространството да се подели между две деца, вероятно с различна възраст, пол и характер. Но в други случаи общата стая създава близки отношения за цял живот. От нас зависи да погледнем на това предизвикателство от хубавата му страна.

 

Обикновено малко преди раждането на второто дете този семеен въпрос застава на дневен ред. Затова е необходимо да поговорите с по-голямото дете. Някои деца приемат новината за поделянето на стаята с голяма радост и ентусиазъм, при други надделява ревността и безпокойството.

 

Важно е да обясните защо се налага да направите промяната, както и да подчертаете, че стаята няма да престане да бъде негова, но че същите права върху нея ще има и по-малкото му братче или сестриче. Дайте му известно време да приеме тази ситуация.

 

За да покажете на по-голямото дете колко е важно неговото участие в процеса – включете го във вземането на решенията, свързани с обзавеждането и декорирането на стаята. Така не само ще харесва променения вид на стаята, но и ще се чувства отговорно и значимо.

 

Обяснете също така, че пространството на детската стая не е единственото място в къщата, където децата могат да се занимават или да играят. Разбира се добре е да определите и правила за това – всеки дом си има свои такива.

 

При някои семейства, когато разликата между двете деца е по-голяма и това води до различен дневен режим, на по-голямото дете се предоставя място за игра в друга част на жилището – това е възможност не само да отделите двете деца да не си пречат едно на друго, но и да окажете специално внимание и разбиране към нуждите на по-голямото дете, и да го зарадвате.

 

Подходете практично при обзавеждането на общата детска стая – избирането на два основни цвята за мебелите ще позволи на децата много лесно да научат чии дрехи в кое шкафче са. Това е не само удобно, но и много стилно и красиво.

 

Проявете фантазия и довършете започнатото – апликирайте светещи звездички на тавана, изберете ефектни осветителни тела, сложете табелки с имената на децата си - има толкова много начини да превърнете стаята в любимо място за почивка и игри.  

 

Снимка: Flickr

Когато децата поделят една стая
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg