Автор: mikki
Публикувано на: 02.02.2011 18:56:12

Рейтинг:

Кърменето

Въпреки че майчиното мляко е важно за бебето като храна и антитела, кърменето е нещо повече от начин на изхранване. То е най-естественият и ефективен метод за разбиране и усещане нуждите на бебето. Кърменето помага на майката да балансира по-добре в грижите за своето дете и позволява на бебето само да регулира апетита и желанията си, което пък дава възможност на майката отблизо да опознае и следи неговия ритъм на хранене.

 

Новородените бебета имат нужда от три неща - топлината на майчината прегръдка, храната от нейните гърди и знанието за нейното присъствие. Кърменето удовлетворява и трите, при това едновременно. Затова, още новородени, бебетата знаят, че единственото място, където могат да се успокоят и да спрат да плачат, е гърдата на мама. Кърмачето се наслаждава на уникална емоционална сигурност и близост до своята майка.

 

Кърмещите майки са склонни да са на една вълна с нуждите на своето бебе и това увеличава не само увереността на бебето, но и самочувствието на майката по отношение на уменията й като такава. Да може да успокои болно, нервно или уморено бебе на гърдата е едно от най-задоволяващите неща на кърменето.

 

Кърменето е ненадмината форма на комуникация между майката и бебето.

 

Чрез кърменето бебето упражнява своите сетива. То вкусва майчиното мляко, научава се да разпознава миризмата на майката и на млякото, усеща близостта и допира на кожата, гледа отблизо в очите на майката, когато е в поза за кърмене, чува гласа й. Така то се чувства обичано, защитено и се успокоява. Няма нищо по-утешително от това да се сгушиш в мама и да опиташ нейното топло мляко.

 

Чрез прегръдката при кърмене, бебето се учи и на любов. Кърмещата майка отговаря на своето бебе с повече чувствителност. Тя реагира на бебешките сигнали за глад и дискомфорт чрез „слизане  на млякото” и тя усеща подтик да вземе бебето и да го накърми.

 

Снимка: Flickr

Галерия Кърмено бебе
Кърменето - урок за майчинство
Читателски коментари

geri_bebs - 2011-02-03 22:08:07 0 отговори

geri_bebs -

Съгласна! Съгласна! Съгласна! Статията е написана страхотно, няма как да не ти стане мило! Супер е, микки!

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg