Автор: syconium
Публикувано на: 25.03.2011 18:24:55

Рейтинг:

Изяж

Голямата ми дъщеря е на 2 години и половина и има завиден, на моменти плашещ апетит. Наскоро се случи да се храним заедно с друго дете на същата възраст. Сравнението на изядените от двете деца количества храна притесни другата майка.

Достатъчна ли е храната, която приема мъничето е въпрос, който тревожи голяма част от майките. И още по-голяма част от бабите. Широко разпространено е схващането, че чинията трябва да се опразва. Това като че ли е синоним за здраве.

Според педиатри и диетолози, обаче, това е една от най-често допусканите грешки при хранене на детето. Да се насилва да яде обикновено е нерезултатно, а в доста случаи и подтик към злоядство.

Друга грешка, касаеща по-малките деца (между 1 и 3 години) е, че не се оставят да се хранят сами. Добре е да му се предоставят условия да (се) цапа, но да хапва само. Доказано е, че по този начин апетитът е по-голям. Не е хубаво и да го припирате - дайте му достатъчно време.

И третата грешка на майките е, че от притеснение детето да не остане гладно, сервират твърде големи за капацитета на малкото стомахче порции. Определяме количеството спрямо нашия субективен поглед, но често това не е съобразено с потребностите на детето.

Когато чинията или купичката е претрупана, у детето се създава усещане, че храната никога няма да свърши. Това е психологически трик - сервирайте малки порции и вижте дали малкото лакомниче няма да помоли за още.

За да се храни добре детето по време на закуска, обяд или вечеря, не му давайте напитки непосредствено преди и по време на ядене. Това особено важи за соковете от кутия - захарта насища и детето не поема полезни храни.

Правилото е вода да се пие около 30 минути преди хранене. А режимът на сервиране на храна е друго важно условие за здравословната диета. Добре е детето да се храни всеки ден по едно и също време. Така и стомахчето се подготвя да обработва приетото.

Поднасяйте на детето разнообразни ястия и следете какво обича и какво не. Ако вашият малчуган е от по-неящните, приготвяйте висококалорични храни. Декорирайте ги с въображение - нека са красиви и забавни.

Не позволявайте на детето да се разсейва с телевизия и игри, докато сте около масата. Времето за обяд е време само за обяд. Това е здравословният модел.

Доверявайте се и на инстинктите на детето. Ако няма някакъв физически или психически проблем, то неговият организъм ще "изисква" толкова количество храна, колкото му е нужно. Наблюдавайте детето и се вслушвайте в него. Когато ви казва, че не е гладно, значи не е гладно. Не настоявайте.

За да не се притеснявате, следете общото му състояние и темповете му на промяна на ръст и тегло. Ако тези параметри се увеличават - отдъхнете си. Често не е притеснително и ако за дълго време се задържат на едно ниво - вероятно в този случай е въпрос на наследственост.

Сигнал за притеснение обаче е постепенното спадане на показателите. В този случай се препоръчва на детето да се назначи пълна кръвна картина, за да се установи дали не е на лице дефицит на хранителни вещества.

 

Снимка: Flickr

Галерия Суфле
Изяж си всичко!
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg