Автор: syconium
Публикувано на: 25.02.2011 22:44:26

Рейтинг:

Деликатен

Коя е любимата ти приказка от детството? Ако си отговориш честно, ще разбереш защо животът ти е такъв, какъвто е. Съвременната психология е на мнение, че приказките кодират нашите житейски роли. Точно най-обичаната от нас приказка е определяща при изписването на сценария на нашия живот. И също любимата ни приказка би могла да разкрие логиката на постъпките ни.

Четенето на приказки е задължителен ритуал в отношенията между родители и деца. Малките човечета определено ги обичат. Но колко внимателно подбираме какво да им прочетем? Отчитаме ли важната им роля във възпитанието? Всъщност, и с приказките е както с всичко друго - дали ще влияят и как точно, зависи от конкретното дете.

По невероятен начин тези чудновати разказчета биха могли да ни помогнат да обясним на наследниците си някои важни истини. Да ги насочим да извличат поуките. Дори да ги подготвим за различни събития. Доста лесно и бързо децата правят аналогии и по странен начин се усещат свързани с образите от приказките.

Приказката "действа" индиректно, подобно на съня. И приказката и сънят са натоварени с много символи. Разказваното не е реално и понякога дори няма нито логика, нито смисъл. Всичко е закодирано, "скрито" - похват, чрез който се "заобикаля" съзнанието и се "атакува" на подсъзнателно ниво. И докато детето вижда само красивите принцеси и лошите вълци, в подсъзнанието му отива усещането за поука.

Накратко - приказката е възможност за контрол на ума. Възможност ненатрапчиво, по интересен начин да се възпита ценностна система. В този ред на мисли... най-въздействащи биха били измислените от родителя (или съвместно от родителя и детето) приказки. С истински герои и събития, които се преплитат, но в същото време да отговарят на реални случки. Или на желани събития. Така посланията стигат "естествено" до сетивата на детето. То само си ги открива.

Но приказката е и възможност да се излекува душата. Този терапевтичен метод е наречен приказкотерапия. Това е начин за изразяване и проявяване на психологическите аспекти. Предлага специални психологически приказки, които лекуват.

Най-интересното е, че нашумелите напоследък книги на психотерапевта Хорхе Букай, които на първо четене са просто приказки и притчи, всъщност са сеансите му с пациенти. Дори и Библията е съставена от притчи и е един вид приказкотерапия.

 

Снимка: Flickr

Деликатен лечител
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg