Автор: lady__bel
Публикувано на: 17.05.2011 23:54:39

Рейтинг:

Ако

За всеки родител настъпват трудни и напрегнати дни, когато бебето вкъщи е болно. Но какво се случва, когато и майката също се разболее? Как да се справим с такава непредвидена ситуация?

 

Когато в семейството има малко бебе и времето не достига, обикновено се стремим към по-рационални решения за справяне със семейните задължения. Едно от тези неща е поддържането на наличност от основните групи лекарства и медикаменти, които семейството използва – консултирайте се с личния лекар и с педиатъра от какво точно имате нужда и редовно проверявайте годността им. Така, ако ви връхлети непредвидено разболяване, ще можете да реагирате бързо и няма да ви се налага веднага да тичате до аптеката. Е, поне на първо време.

 

Задължително поддържайте връзка с педиатъра и личния лекар по телефона, ако не сте в състояние да посетите лекарския кабинет – уговорете си домашно посещение. Състоянието на бебетата, когато боледуват е много променливо, затова не се колебайте да попитате, ако имате неясноти или притеснения. Другото важно нещо, което трябва да обсъдите, освен лечението, е ако кърмите какви медикаменти вие можете да приемате, без да навредите на бебето.

 

Междувременно отложете или откажете всякакви други задачи и ангажименти вкъщи или навън. У дома вършете само най-неотложното, потърсете някакви лесни варианти за храна за семейството. Не се преуморявайте с домакинстване, а напротив – използвайте всяко възможно време за почивка и възстановяване. Вашата близост до бебето го успокоява и му помага да се пребори по-бързо.

 

Едно от нещата, които отличават добрия родител е, че може правилно да прецени кога може да се справи сам и кога е нужно да потърси помощ. В случая вие наистина имате належаща нужда от помощ – не се притеснявайте и не се срамувайте да се обърнете към роднина или приятел – за пазаруване, за покупка на лекарства от аптеката или друго.

 

Ако имате по-голямо дете и то не боледува в момента – помислете дали не е по-добре да отиде за ден-два при някой близък, докато вие се стабилизирате.

 

Разбира се вашият партньор също би могъл да се включи и да помогне, но не очаквайте да знае точно от какво имате нужда в момента и какво трябва да направи. Обяснете му, дайте му указания и списък и той ще бъде наистина незаменим.

 

За вас и бебето остава най-важната част – спазвайте препоръките на лекарите, почивайте достатъчно, приемайте необходимото количество течности и лека храна, и много скоро ще бъдете отново във форма.

 

Снимка: Flickr

Галерия Чаша с чай
Ако боледуваме заедно с бебето
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg