Автор: Buba
Публикувано на: 09.03.2011 23:55:18

Рейтинг:

За

Голямото ми момче в момента е в предучилищна група и отчаяно се учи да пише в малка тетрадка с редове ченгелчета и букви...Нищо забавно, вдъхновяващо и интригуващо не откривам в безкрайното и еднообразно повторение на едни и същи досадни неща.

 

Затова много се зарадвах на книгата, която ми попадна. Неин автор е Едуард де Боно, който познавах като създател на метода на „шестте мислещи шапки”. Книгата се нарича „Creative Thinking” и се оказа еднакво забавна и за мен, и за децата.

 

Целта на де Боно е да ни помогне да развием латералното си мислене, а именно въображението, креативността, способността да гледаме на нещата по различен начин. Мисленето, което училището "предлага", е вертикално, и често е свързано с дословно заучаване, зубрене, повторение на едни и същи неща...

 

Ето едно полезно упражнение от книгата:

- Изберете четири думи (в книгата те са групирани на отделни страници). Важно е да нямат абсолютно никаква връзка една с друга.

- След това се опитайте да създадете своя история, притча, разказ или дори стих с тези четири думи.

- Накрaя предложете на детето си да пробва. Моето момче се зариби съвсем бързо, а задачата се оказа ефективен и забавен начин да запълваме времето, докато пътуваме нанякъде...

 

Снимка: Flickr

За латералното мислене
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg