Автор: mikki
Публикувано на: 21.02.2011 18:54:21

Рейтинг:

Висока

Всяка майки си пожелава здраве за децата, но не е възможно да избегнем срещата с вируси и бактерии. Най-честата проява на борбата на детския организъм с болестта е високата температура.

 

Как да измерим температурата?

 

На пазара има голямо разнообразие от термометри. При малките бебета подходящи са дигиталните, както и разновидностите им, които са като биберон или пък се поставят в ухото. Внимателно четете какво отклонение дават, защото при някои то е от порядъка на 1 градус, което е равностойно на измерване „на око”.

 

Ако сте избрали обикновен спиртен термометър, който замени изтеглените от пазара живачни термометри, най-удачният начин да измерите температурата на бебе е анално. Почистете със спирт термометъра преди и след употреба. Поставете бебето в скута си, може да постелите пелена върху коленете си. С едната ръка придържайте краченцата да не мърда, а с другата пъхнете внимателно термометъра. Времето за отчитане е около 1-2 минути, вижда се как спиртният стълб спира да се движи. Извадете 0,5 от показаната температура.

 

При по-големи деца може да измервате температурата по стандартния начин в подмишничната ямка. Прегърнете детето като внимателно придържате ръчичката. Осигурете си някакво занимание за 5-те минути, през които то трябва да стои относително спокойно. Може да разглеждате снимки от мобилния телефон или фотоапарата, книжка с картинки, дъщеря ми обичаше да се учи да брои от 1 до 10, докато мерим температурата. Идеята е детето активно да участва в извършената дейност, за да не мисли за термометъра.

 

Какво да правим, когато детето има температура?

 

Колкото и да е стряскащата червената стрелка, приближаваща 40 градуса, запазете спокойствие. Детето ви има голяма нужда от вас и плачът няма да му помогне.

 

Обадете се по телефона на личния лекар, ако бебето е съвсем малко. Ако вече имате рутина, дайте му от обичайното температуропонижаващо лекарство.

 

Разсъблечете детето! Противно на налаганата с години народопсихология, детето не трябва да се облича дебело, за да се изпоти. Дайте възможност на тялото му да отделя температурата. Проветрете стаята и намалете отоплението, пак по същата причина.

 

Може да изкъпете детето, но внимавайте температурата на водата да не е по-висока от измерената телесна, но и да не е много по-ниска, разлика с около 1 градус по-хладка вода е оптимална.

 

Повиването с мокър чаршаф крие своите рискове, не трябва да се охлажда областта около сърцето.

 

Някои деца тичат и скачат дори с 39,5, а движението увеличава телесната топлина. Изберете по-спокойна игра и поиграйте заедно.

 

При децата под 3-4 годишна възраст има риск от фебрилен гърч при висока температура. Колкото и стряскаща да е гледката, намесата по време на гърча само ще удължи времетраенето му. Изчакайте да отмине и тогава потърсете лекарска помощ.

 

Високата температура кара организма да минава на „икономичен режим”, за да се пребори с болестта – детето губи апетит, двигателната му активност намалява, настроението му се променя. Не насилвайте детето да се храни, няколко часа или ден без храна няма да му навредят.

 

Високата температура е причина детето да се изпотява по-обилно, затова трябва да се пие вода и течности, за да не се дехидратира организма.

 

Да се понижава или не температурата?

 

Тук дори мненията на лекарите се разминават. От една страна високата температура е признак, че организмът се бори и не е нужно да се намесваме в започналия процес, но от друга страна може да е опасна за децата. Всяка майка трябва да направи своя информиран избор и да реши да сваля или не температурата и над какви стойности да прави това. Но има някои случаи, когато понижаването на температурата е наложително:

 

  • ако детето е под 3 години и температурата е над 38 градуса,
  • ако температурата е над 39 градуса,
  • ако детето е правило вече фебрилен гърч,
  • ако детето има заболяване на нервната система,
  • ако се появи затруднено дишане,
  • ако детето се чувства зле и отпаднало.

 

Кога да информираме лекаря?

 

Винаги! Дори и само по телефона, дори и не веднага, но педиатърът на детето е добре да знае за болестното състояние. Повишената температура е външната проява на болестта, трябва да се лекува причината.

 

Майчиното сърце тъжи, когато вижда детето отпаднало, унило и повалено от високата температура. Но след ден, два или три, болното дете ще оздравее и отново ще прави пакости.

 

Снимка: Flickr

Висока температура
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg