Автор: syconium
Публикувано на: 13.04.2011 14:59:35

Рейтинг:

Вечер

Когато аз и моите приятели бяхме деца, семейните вечери бяха обичайност. Днес не е така. Често родителите се прибират в различни часови пояси - хранят се поотделно, поотделно комуникират с децата.

Вероятно съм излишно сантиментална, но ме натъжава гледката на човек - без значение възрастен или дете, който вечеря сам. Събирането около трапезата след ползотворен ден е едно от най-приятните и полезни за "здравето" на семейната среда финализиране на вечерта.

Различни изследвания в САЩ и Великобритания съобщават, че семейните вечери са един вид превенция на зависимости и хранителни разстройства. За съжаление, не всяко семейство успява да създаде добри хранителни навици у децата си.

Храненето заедно обаче не е единственият вариант за семейна вечер. Важни са разговорите, свободното обговаряне на ежедневието, търсенето на решения, които касаят цялото семейство. Това е от полза и за родителите - не само за децата.

Семейната комуникация можем да усъвършенстваме и като си създадем традицията веднъж в седмицата да играем някакви забавни игри - "Монополи", "Туистър", асоциации или "Не се сърди човече", ако децата са по-малки.

В играта споделянето може да е по-непосредствено. Контактуването става с чувство за хумор. Деца и родители се опознават още по-добре. Развиват се важни за детето маниери и умения, като как да приема победи и загуби.

Как да организираме семейната вечер?
* Ако децата са достатъчно големи е подходящо родители и наследници да се редуват в ролята на "отговорник". Неговата задача е да измисли какво ще правите: ще гледате филм, ще си правите домашен театър, ще се състезавате в семейна игра? Отговорникът трябва да се погрижи да подсигури нужното. Ако изберете игра - тя би следвало да е интересна на всички.
* Пригответе любима храна и напитки, декорирайте красиво масата, запалете свещи - създайте запомняща се атмосфера.
* Изключете телевизори, телефони - всичко, което би могло да ви разсейва и прекъсва. Можете обаче да си пуснете музика - за фон и релакс.
* Определете си час на започване - така всеки, ще може да приключи със задачите си. А и се създава ефект на очакване с нетърпение.

 

Семейната вечер е забавна алтернатива на обичайните вечери у дома. Ще общувате, ще се посмеете, ще поиграете... Ще си създадете множество "кадри" от неповторими семейни спомени.

Снимка: Flickr

Галерия Детска игра
Вечер на семейството
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg