Автор: mikki
Публикувано на: 14.02.2011 14:30:38

Рейтинг:

Спортът

В последните дни попадам все на изследвания колко нездравословно се хранят днешните деца. Че храната е некачествена, че дори и плодовете и зеленчуците са пълни с менделеевата таблица – спор няма. Но дали само храната е виновна за затлъстяването при малчуганите?

 

Някъде, улисани в здравословното хранене и в търсене на биохрани и все по-полезни диети, забравихме, че и движение е нужно, не само добра храна.

 

Да, сандвичът тип „Фаст фууд” сигурно не е много полезен, но и „циганската баница” от нашето детство не е била такава. Но ние я ядяхме почти на крак, бързайки, защото другарчетата ни чакаха за поредната игра на народна топка. Летните нощи бяха огласяни от детска глъч почти до полунощ и често бабите ни гонеха из улиците с вечерята или пък майките почти с бой ни прибираха да хапнем набързо и пак тичахме обратно при игрите.

 

В училище имахме часове по физическо, в които без подходящо облекло не се допускаше, часовете бяха пълноценно оползотворявани – 100 коремни преси или 20 лицеви опори не бяха проблем почти за никой ученик. Сега обичайна гледка е девойки с токчета и маникюр да седят апатично на пейката във физкултурния салон и да си говорят за поредната „действаща” диета.

 

Навикът да използваме телевизора или компютъра вместо детегледачка е доста разпространен. В интернет има „образователни” филмчета дори за едногодишни, има бебешка телевизия, специални детски музики, за укротяване на детето. И майките щедро се възползват от няколко мига спокойствие.

 

Идва ред на захранването и започва едно лудо вглеждане в схеми, таблици и продукти. Но на разходката ходещото дете стои здраво завързано в количката, за да може мама да си изпие спокойно кафето. Ето как още от съвсем малки започваме да възпитаваме грешното схващане, че по-важно е какво ядем, отколкото как се движим.

 

Няма как да спрем техническия прогрес. Все по-трудно ще откъсваме децата от 100-те канала на цифровата телевизия или от най-новата компютърна игра. Но с малко повече организация, можем да поспортуваме заедно, да се разходим сред природата през уикенда или ваканцията. Вместо един час във фитнеса, можем да покараме велосипеди заедно с детето. Заедно с уроците по английски език, детето може да посещава и тренировки по тенис. Защото, колкото и изтъркано да звучи – спортът е здраве!

 

Снимка: Flickr

Спортът е здраве!
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg