Автор: mikki
Публикувано на: 05.05.2011 13:45:54

Рейтинг:

Спете

Според Маргот Съндърланд, директор на Центъра за психично здраве на детето в Лондон, съвместният сън на децата с родителите ги прави по-спокойни и по-здрави като възрастни.

 

Съндърланд е автор на книги за родителството и отглеждането на деца. Нейното твърдение се базира на научни изследвания, доказващи връзката между съвместния сън и емоционалното и физическо здраве на детето, не само в детска възраст, но и когато то стане възрастен.

 

Разпространеното схващане детето да спи в отделна стая от няколко седмична възраст е вредно, тъй като всяко отделяне от родителите увеличава притока на хормоните на стреса, като кортизол, например. Заключенията на Съдърланд се базират на проучвания от последните 20 години за развитието на детския мозък. Неврологични изследвания показват, че мозъчната дейност на дете, отделено от майка си е подобна на физическа болка. Изследвания от цял свят показват, че съвместният сън до 5-годишна възраст е инвестиция в здравето на детето. В противен случай може да се развие у детето страх от раздяла, което да даде отражение по-късно в живота му . В предстоящата си книга Съдърланд цитира изследване, според което 70% от жените, които са оставени да плачат като деца, имат проблеми с храносмилането като възрастни.

 

Отделянето на децата да спят сами е западен модел на родителство. Това може да доведе до Синдром на внезапната детска смърт. Усещането на близостта на майката, когато спят в едно легло с детето, има успокояващ ефект върху дишането и сърдечната дейност. Във Великобритания 500 деца годишно умират от Синдром на внезапната детска смърт. В Китай, където съвместният сън се приема за даденост, СВДС е толкова рядко срещан, че все още няма име.

 

Снимка: Flickr

Спете заедно с децата си!
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg