Автор: syconium
Публикувано на: 15.04.2011 15:21:08

Рейтинг:

Родова

Преди време прочетох нещо, което ме накара да се замисля. Не помня от къде е, нито кой е авторът, затова ще цитирам по памет. "Всичко, по-старо от 150 години или осем поколения е предмет на митологията".

Замислих се, че не си знаем родовата история дори и на половина. Преди няколко години с брат ми започнахме да правим родословно дърво, но успяхме да стигнем едва до дядовците и бабите на нашите родители.

Затруднява ни и фактът, че почти нищо не е запазено. Няколко снимки само. Никакви документи, никакви предмети. Тъжно ми е, че не се е намерил никой, който да проучи всички разклонения назад във времето.

Но дори и да изровим губещи се връзки, ще знаем само имената им. И най-много още как са изглеждали. Нищо за характерите им, интересите им и това що за хора са били.

Въпреки това, днес сме улеснени в едно такова начинание. Поне технически. Има немалко сайтове, които предлагат готови платформи за изработване на родословно дърво.

За да се проследи едно родословие обаче, се изисква силно родолюбие, трудолюбие и последователност. В случай, че сте решили да започнете да пишете родословно дърво, но не знаете как - бихте могли да потърсите съвет от генеалогично дружество "Родознание".

Можете да се справите и сами, като имате предвид някои насоки. Има два начина да се започне родословно дърво: като направите схема на преките потомци на всеки член от вашето семейство или като направите схема, която показва всички предци на членовете на семейството.

Най-лесно е първо да се изработи дърво на предците, като съберем възможно най-много данни за тях. За да е пълно изследването, трябва да продължим с проучване на потомците за всеки от най-предното поколение. И така - до там, където можем да стигнем.

Някои изследователи са на мнение, че в родословното дърво се включват само мъжките потомци. Логиката е, че при жените се губи името на рода - те стават част от друг род.

Обикновено в родословното дърво записваме поне трите имена и рождената дата на всеки човек. Добре би било да впишем с какво се е занимавал, стига да знаем това. Всяка допълнителна информация би била интересна и полезна за поколенията.

Разпитвайте всички живи роднини. След известно време ги подпитайте отново - може да са си спомнили още нещо. Потърсете стари снимки, документи, публикации в местни вестници, архиви, музеи. Важно е да събирате информация, докато тези, които я помнят са все още живи.

Въвлечете и децата в това начинание. Със сигурност ще им е интересно да разберат от първа ръка кои са. А може да срещнете заедно роднини, които не сте познавали до момента. Родовата памет е част от нас. Независимо дали произлизаме от знатен род, можем да отдадем почит на произхода и потеклото си.

Снимка: Flickr

Галерия Дърво
Родова памет
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg