Автор: lady__bel
Публикувано на: 27.05.2011 23:03:09

Рейтинг:

Размисли

Днес беше важен ден за седмокласниците и техните родители, заради проведените матури по български език и литература. Ситуация като тази провокира размисли на тема конкуренция – усещаме я в семейството, в училище... цял живот. Доколко важна е конкуренцията за децата и за всеки от нас, стимулира ли ни за по-високи постижения или ни носи много стрес и притеснения?

 

Конкуренцията е станала неразделна част от живота ни. Децата се сблъскват с нея още в съвсем ранна възраст – те се конкурират за играчки, за вниманието на родителите си, и ...най-често на детската площадка спорят за това кой е по-голям. По-късно в предучилищна и училищна възраст кандидатстването и обучението имат подчертано конкурентен характер. В зряла възраст конкуренцията се проявява в много измерения, често тя е директна и безкомпромисна, а понякога – прикрита, но не по-малко важна като мотиватор.

 

Според една част от хората в зряла възраст конкуренцията е нещо много полезно, защото тя стимулира развитието и напредъка – в личен план и за обществото като цяло. Неслучайно спортът възпитава силни и калени характери, защото това са хора, минали през много битки и състезания с конкурентите.

 

Друга част от възрастните смятат, че конкуренцията наред с позитивите ни изправя и пред доста бариери за преодоляване. Това важи особено за децата и най-вече за тези от тях, които са различни – по физически или умствени способности, поведение, начин на общуване и ценности.  Силно конкурентната среда може да блокира или попречи на тяхното развитие, тъй като масово е наложен принципа на сравнението и конкуренцията между децата.

 

Лично за себе си аз бих искала да виждам стимула, който ни носи конкуренцията, позитивното и да намаля стреса, който причинява на децата ни. Да, но как да стане това? Ами като я трансформираме в нещо по-мотивиращо. Стремежът да дадем най-доброто от себе си и да постигнем най-дръзките си мечти са също форма на конкуренция. Точно така – конкуренция със самите себе си. Или казано с други думи – да се стремим да бъдем най-добрата част от себе си!

 

Снимка: Flickr

Размисли за конкуренцията в деня на матурите за 7 клас
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg