Автор: mikki
Публикувано на: 18.03.2011 00:42:38

Рейтинг:

Пясъчник

Пролетта настъпва, времето се затопли и майките с малки деца изпълниха детските площадки и градинки. Почти във всяка от тях има пясъчник – едно от любимите съоръжения за игра на всяко дете. Понякога майките се притесняват да пуснат децата си да играят в пясъка и с право – често той се използва от уличните кучета и котки и е пълен с всякакви пълзящи насекоми, като бълхи и кърлежи. Но ако близо до вас има сигурен от хигиенна гледна точка пясъчник, не се колебайте да насърчите детето да си поиграе в него.

 

По време на играта в пясъчника са едни от първите срещи на детето с негови връстници, там то се учи да общува с тях, започва да прави разлика между свое и чуждо. Играта с пясък развива фината моторика у децата, усъвършенства координацията на движенията. Децата се запознават с понятията тегло, форма, размер и обем, въпреки че не ги назовават в играта си. Направата на различни фигури от пясък развива въображението и стремежа към творчество.

 

Много и разнообразни игри могат да забавляват децата, докато са в пясъчника. Там те научават каква е разликата между сухия и мокрия пясък, между пълната и празната кофичка. На пазара има изобилие от комплекти за игра в пясък в най-различни форми на животни, плодове и зеленчуци, кораби, коли и какво ли още не. Могат да сравняват различни по големина кофички, различни по форма коли или топки, направени от пясък. Рисуването в пясъка развива въображението. А колко радост предизвиква сравняването на отпечатъци на ръчички и крачета?!

 

Играта в пясъчника подпомага и емоционалното развитие на детето. Може да отнема от нервното напрежение не само у детето, а и у възрастните, които с удоволствие се включват в детската игра.

 

Играта в пясъчника е подходяща и любима както за малките бебета, които едва се крепят седнали, така и за порасналите дечица, които създават цели сюжети от пясъчни фигури.

 

Родителите на трябва да се колебаят да насърчат детето си да се присъедини към останалите деца в пясъчника. Така и те ще се насладят на няколко минути, а защо не и на часове, спокойствие. Все пак, не трябва да се забравя преди това да се провери дали няма някоя котешка изненада, заровена в пясъка и да се намаже детето с репелент. За изцапаните дрешки има пералня, а пълната с пясък коса ще се измие с любимия шампоан. Родителят е добре да предупреди детето и стриктно да следи дали не хвърля пясък в лицето на другите деца. За да е пълно удоволствието от играта, дори и в пясъчника има правила за безопасност и детето трябва да ги знае и спазва.

 

Лятото е пред нас и тепърва играта с пясък ще е все по-актуална. Най-напред в града, а след това и в огромното пясъчно пространство на морския бряг.

 

Снимка: Flickr

Пясъчник
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg